Al een maand of zes liggen de theatershows van Mark van de Veerdonk uit Slabroek (Uden) stil. “Ik had nog ongeveer vijftig shows te gaan toen alles in maart werd geannuleerd,” vertelt Mark.

“Ik had zelf al direct het idee dat dit lang zou gaan duren en heb aangegeven dat men alles maar moest verplaatsen naar 2021. Er is toen toch nog eerst geprobeerd de shows van maart, april en mei naar juni, juli en augustus te verplaatsen, maar dat kon dus ook niet. Nu zijn er verplaatst naar het najaar en ook al wat naar 2021. Volgende maand begin ik in Markant in Uden en op zaterdag 10 oktober ben ik met de voorstelling in Myllesweerd in Mill.”

Zijn show is wel geactualiseerd en ook coronaproof gemaakt. Mark: “Daar ben ik nu mee bezig inderdaad. Er komt wel wat in over corona, ik kan niet net doen alsof er niets aan de hand is. Over corona zijn wel al grappen te maken, al ligt het er natuurlijk aan wat voor grappen. Ik woon een eindje achter het Bernhoven ziekenhuis en heb al die ellende daar wel gezien. Cameraploegen van alle radio- en Tv-stations, grote tenten voor de opvang van corona-patiënten en er reden ook erg veel rouwauto’s. Ik ken ook veel mensen die zijn overleden of kennissen waarvan familieleden zijn overleden aan corona. Daar ga je geen grappen overmaken. Maar er zijn wel andere dingen die met corona te maken hebben waar je als cabaretier wel wat mee kunt.”

Het publiek en op een podium staan heeft hij echt gemist. “Ik heb de laatste maanden wel wat kunnen doen. In Veldhoven mocht ik mensen vermaken die een lintje hadden gekregen. Daar stonden 2 paspoppen op het podium, daar hing men dan hun jas op en de burgemeester kon dan de paspop decoreren. Daar kon ik wel wat mee. Ook heb ik een filmpje mogen maken voor het afscheid van de directeur van de gevangenis in Grave en ik heb opgetreden voor een afscheid van iemand in een snackbar in Venlo. Dat was het.”

Dat zalen in deze coronatijd minder vol mogen dan gebruikelijk is voor Mark geen probleem. “Ik hoor cabaretiers roepen, we moeten voor vijftig mensen optreden en heeft dat wel zin. Natuurlijk heeft dat zin. Je kunt ook vijftig mensen prima vermaken. Ik ben in 1812 begonnen en heb wel eens opgetreden voor vijf mensen. Voor mij maakt dat niets uit. Ik ben blij dat ik weer op mag treden en ik verheug me al op de show in Mill.”

Geen Viking

Verbale slapstick vol mallotige meningen, onzinnige omdraaiingen en slimme schijnbewegingen. Zie hier het handelsmerk van cabaretier Mark van de Veerdonk. Ook zijn nieuwe voorstelling belooft weer een ware flipperkast vol stuiterende grappen te worden. Tweemaal 50 minuten ontiegelijk lachen, onder het motto “Het leven is geen grap, je moet het er zelf van maken”. In “Geen Viking” doet de Brabander wederom verslag van een bizar incident uit zijn persoonlijke leven waar hij misschien niet sterker maar wel veel joliger uit is gekomen. En dat is ook wat waard.

Wie de afgelopen jaren één of meerdere van zijn onstuimige optredens heeft meegemaakt, weet dat het draait om die ene vraag: wat wordt het decorstuk? Na een vliegende wc-pot, een halve deux chevaux, een antieke telefooncel, een gecrashte solex in een ladekast en een concertvleugelboot … wat sleept de Brabantse komiek nu het podium op? Van de Veerdonk zelf: “Wat het decor wordt? Ik kan slechts één ding verklappen; Geen Viking”.

Tickets zijn zolang de voorraad strekt af te halen aan de balie van Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill. Ze kosten 17,50 euro en dat is inclusief een consumptie. Online reserveren is niet mogelijk. Like de Facebookpagina van Myllesweerd om op de hoogte te blijven van alle actuele ontwikkelingen en zie regelmatig www.myllesweerd.nl