De kermis in Mill van 19 tot en met 22 september gaat vooralsnog door. Er is binnen de huidige maatregelen voldoende ruimte om de kermis zo in te richten dat er voldoende afstand kan worden gehouden.

Ook worden door kermisexploitant Gebr. Regter aanvullende maatregelen genomen om het terrein coronaproof te maken. De Kermisfeesten, die traditioneel gevierd worden op en in de directe nabijheid van de kermis, gaan dit jaar in verband met de coronamaatregelen niet door.

Het afgelasten van de Kermisfeesten was voor de organisatoren geen gemakkelijk besluit. Door de combinatie van maatregelen door de overheid opgelegd en het eigen verantwoordelijkheidsgevoel was het niet realistisch om de regels te handhaven en veiligheid te kunnen garanderen. De horeca gaat er vanuit dat er volgend jaar weer kermis kan worden gevierd mét de feesten en het open karakter. Dit jaar blijven de reguliere cafés en restaurants open met reserveringen.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De kermis gaat vooralsnog wel door. Burgemeester Walraven geeft aan dat er uitvoerig overleg is geweest met de kermisexploitant over de maatregelen om de kermis coronaveilig te kunnen laten plaatvinden. Hierbij werd geput uit de goede ervaringen met de kermissen in Langenboom en Wilbertoord. “Deze kermissen zijn goed verlopen. Enerzijds lag dit aan de adequate voorzieningen en maatregelen van de exploitant maar ook de bezoekers lieten zien dat zij op een coronaveilige manier kermis kunnen vieren.”

De burgemeester geeft aan dat ook het Millse centrum voldoende ruimte biedt om de kermis ‘coronaproof’ te kunnen organiseren volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid en passend bij de visie van de Veiligheidsregio. Antoine Walraven: “Dat kan de exploitant echter niet alleen, de bezoekers aan de kermis hebben hier net zo goed een aandeel in. Ook op de kermis moet je de coronamaatregelen serieus nemen. Blijf dus thuis als je verkouden bent en/of koorts hebt, zorg voor schone handen en desinfecteer deze regelmatig bij de voorzieningen op het kermisterrein en houd 1,5 meter afstand.”

Veilig plezier maken

De gemeente gaat er op toegezien dat het niet te druk gaat worden. Bij grote drukte wordt het terrein tijdelijk afgesloten. Burgemeester Walraven: “Ook hierbij doe ik een dringend beroep op iedereen die van plan is om een ‘rondje kermis’ te gaan maken. Als je ziet dat het kermisterrein vol is, draai dan om en kom een andere keer terug. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen veilig plezier kan maken.”