Foto: Cockie Kremers

Van zaterdag 19 tot en met dinsdag 22 september is het weer kermis in Mill. Op en rond het marktplein zijn gedurende deze kermisdagen diverse attracties en kramen te vinden. Al vele decennia staat de Holly Holly van Frits Hoefnagels uit Bakel in Mill, zo ook dit jaar. “Het is dit jaar pas de derde keer dat we de Holly Holly opbouwen.”

Het is voor vele ondernemers door de maatregelen rond het coronavirus een bijzondere tijd. Zo ook voor kermisexploitanten. Frits Hoefnagels: “Normaal gesproken start ons seizoen op Koningsdag en gaan we tot eind oktober non-stop door. Maar het is dit jaar pas de derde keer dat we de Holly Holly opbouwen op een kermis. We hebben na Mill nog één of twee kermissen, althans zoals het er nu uitziet, want er zijn er ook nog die mogelijk alsnog afgelast gaan worden.” In de tijd dat men niet op kermissen kon staan heeft men wat extra onderhoud gedaan aan het materiaal. “We hebben alle latten van de rolmat en de tapijten vervangen, daar hadden we nu wat meer tijd voor.”

De attractie van Frits heeft in de volksmond verschillende namen. Holly Holly, Lunapark, Cakewalk, Sjimmie of Super Sjimmie. “Maar officieel is het de Holly Holly, het is de enige die er nog is. Mijn opa heeft deze in de jaren veertig overgenomen en heeft hem verbouwd tot wat het nu is. Vroeger was hij namelijk helemaal dicht van voren. Er stond dan iemand voor die mensen naar binnen riep, die konden dan een rondje maken en weer naar buiten, daarna konden er weer nieuwe bezoekers naar binnen. Door de jaren heen is de attractie aangepast, de draai tonnen van vroeger zijn bijvoorbeeld draai Schijven geworden, maar er is nog een stuk vloer wat origineel is van de vroegere Holly Holly.” Begin jaren zestig begon de vader van Frits als zelfstandig kermisexploitant en Frits nam dit weer van hem over in 1982. “Toen trouwde ik met Yvonne Kremers uit Mill (ze hadden elkaar op de Millse kermis leren kennen, ze had een Holly Holly kaart) en zijn wij samen doorgegaan, mijn moeder overleed in 1986 en mijn vader een half jaar later. Ik heb wel een opvolger, maar die moet wel een wederhelft vinden die dit ook wil, anders gaat het niet. Maar ik ben nu 62 en kan nog goed mee.”

Op de kermis gelden een aantal RIVM-maatregelen zoals de bekende anderhalve meter afstand houden van anderen. “Dat is op de kermis goed te doen, ook in onze attractie. Iedereen gaat achter elkaar aan, het is vooral jeugd en dat is allemaal niet zo’n probleem.” Ook dit jaar zijn er voor de Holly Holly weer de bekende dagkaarten. Voor 25,- euro is men de hele dag onder de pannen.