Op 3 oktober neemt de Zwolse band Stones Sessions het publiek van De Pul in Uden mee terug naar de jaren '70, de tijd waarin The Rolling Stones vanuit Londen de planeet veroverde. De tribute band tourde de hele wereld over met haar uitvoeringen van één van de bekendste bands ter wereld.

Stones-verhalen

Als The Rolling Stones bij De Slimste Mens genoemd zou worden, had men aan vier antwoorden bij lange na niet genoeg om de band te duiden. Mick Jagger, typische dansmoves, Keith Richards, Angie, Sympathy For The Devil, Jerry Hall, Kurhaus, Pinkpop, onverwoestbaar. Iedereen heeft wel zijn eigen Rolling Stones-associatie. Zo ook schrijver Kees van Kooten, die in Verplaatsingen op hilarische wijze schrijft over zijn verwoede pogingen om als VIP-gast met bandleden op de foto te gaan. Of de Nederlandse dame die onlangs in Top 2000 à Gogo uiteenzette hoe Mick Jagger haar (vergeefs) probeerde te versieren. De verhalen wekken de indruk dat het maar goed was dat internet nog niet bestond. Waar je nu met enkele klikken een woonverzekering fikst, een pizza bestelt of iemands feestfoto's opzoekt op social media, was het rock-'n-roll leven in de jaren '70 een mysterieuze aangelegenheid.

Verbazing en bewondering

Dat de band met haar tijd mee is gegaan en vrijwel intact is gebleven, wekt evenveel verbazing als bewondering. Om even terug te grijpen naar het relaas van Kees van Kooten: dat stamt uit halverwege de jaren '90 en tóen al was de schrijver vol ontzag over de op het podium stuiterende Jagger - die reeds als veteraan gold. Het was moeilijk voor te stellen dat de band in 2014, twee decennia later, nog met alle gemak een festival als Pinkpop plat zou spelen. Maar over de leeftijd van de bandleden is al genoeg gezegd en geschreven. Terug naar de muziek.

Setlist met de dikte van een telefoonboek

Het omvangrijke repertoire van de band blijft haar belangrijkste wapenfeit. Kunnen andere bands met moeite een A4-tje vullen met nummers, de Stones kunnen een setlist samenstellen met de dikte van een telefoonboek. Zonder alle hits op te noemen is het voor een band als Stones Sessions een uitdaging om alle songstructuren uit te vogelen en het geluid enigszins geloofwaardig te reproduceren. De band vertolkte haar Stones-favorieten al in China, de Caribbean en België om maar een paar plekken op te noemen. Net als met het Carnaval van Weleer toveren ze menig poppodium om in een jaren '70-zaal, waar de ene na de andere kraker van het podium knalt. Tickets voor dit concert op 3 oktober in De Pul zijn verkrijgbaar op www.livepul.com.