Op 24 november 2018 organiseerde Cultura Domus ook het concert met Gerard van Maasakkers en muziekvereniging St. Willibrord. (Foto: Nel van Duren)

Het bestuur van de Stichting Cultura Domus heeft besloten te stoppen met het organiseren van culturele activiteiten en zich op te heffen. Ruim 12 jaar heeft het bestuur zich vrijwillig ingezet om de doelstelling van de stichting te verwezenlijken. Aanvankelijk was het de bedoeling om eenmalig de organisatie van de Matthäus-Passion in de kerk van Mill tot uitvoering te brengen. Met professionele medewerking van het Bachkoor Brabant werd dit een doorslaand succes. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot 12 jaar belangeloos organiseren van concerten in diverse kerken.

Aanleiding voor het oprichten van de stichting was dat medio 2009 een aantal mensen uit de regio Mill en Sint Hubert bij elkaar zijn gekomen. Zij hebben hun zorgen uitgesproken over het behoud van het cultureel religieus erfgoed in hun omgeving. Om die reden heeft de groep in oktober van dat jaar Stichting Cultura Domus opgericht. De naam Cultura Domus staat voor Huis van Cultuur, Huis van God.

Het doel was het bevorderen en bijdragen aan de organisatie van culturele activiteiten die gericht zijn op het anders gebruiken van kerken in het Land van Cuijk in het algemeen en van kerken in de gemeente Mill en Sint Hubert in het bijzonder. De intentie is dat door deze activiteiten de kerken intensiever gebruikt zouden gaan worden en daardoor hun kostbare cultuurhistorische waarde zouden kunnen blijven behouden. Deze activiteiten waren van allerlei culturele aard en stonden het gebruik van kerken bij reguliere diensten niet in de weg. De stichting heeft dan ook altijd en in vele opzichten de medewerking van het kerkbestuur gehad.

Stichting Cultura Domus staat in deze tijd van ontkerkelijking voor grote uitdagingen die veel tijd en energie kosten. Ook vergrijzing en de gevolgen van de coronabeperkingen spelen een rol.

Dit alles resulteert, met een somber gevoel, tot opheffing van de stichting. Het bestuur dankt alle sponsoren, bezoekers en vrijwilligers die bijgedragen hebben aan georganiseerde activiteiten in de afgelopen 12 jaar.