Toerisme is voor het Land van Cuijk veel belangrijker dan vaak wordt verondersteld. “Toerisme is niet alleen economisch van belang. Het zorgt ook voor meer leefbaarheid en levendigheid”, schrijft het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Land van Cuijk in haar, onlangs verschenen, meerjarenvisie 2022-2025.

Het RBT pleit niet voor een ongebreidelde groei van toerisme, maar voor het ontwikkelen van toeristische voorzieningen en campagnes, die passen bij het karakter van het Land van Cuijk. “Iedereen moet profiteren van toerisme. Bedrijven, bezoekers, maar ook bewoners.”

Het Regionaal Bureau voor Toerisme heeft voor haar meerjarenvisie geput uit de vele landelijke en regionale onderzoeken, die in de voorbije jaren zijn verschenen. Het RBT heeft bovendien talrijke gesprekken gevoerd met onder meer ondernemers, wethouders, belangenorganisaties en toeristisch-recreatieve platforms, zowel binnen als buiten de regio. Alle ideeën en opvattingen, die daaruit zijn voortgekomen, zijn getoetst bij deskundigen op het gebied van citymarketing en toerisme.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn, in vergelijking met de periode daarvoor, aanzienlijk meer binnenlandse vakantiereizen gemaakt. Vooral naar plekken die voor veel vakantiegangers nog onbekend waren. Zoals het Land van Cuijk.

De verwachting is dat in de komende jaren het toeristisch bezoek aan het Land van Cuijk alleen nog maar gaat toenemen. “Het is belangrijk dat er, bij alle ontwikkelingen die op ons afkomen, steeds balans blijft tussen wat belangrijk is voor bezoekers en bedrijven én wat in het belang van de bewoners is. Alleen dan snijdt het mes ook echt aan twee kanten: toerisme zorgt voor een aantrekkelijkere regio en bewoners ervaren daar de positieve effecten van.”

Dat die effecten er zijn staat voor het RBT buiten kijf. “Willen winkelcentra en horecabedrijven overleven, dan hebben zij nieuw publiek nodig. Dat komt nauwelijks nog uit het dorp of de stad zelf, maar vooral van buiten. Toeristen zorgen aantoonbaar voor meer bezoek aan winkels, meer werkgelegenheid en meer levendigheid in de dorpskernen, maar door hun komst worden bijvoorbeeld ook vervoersverbindingen rendabel en worden nieuwe bestemmingen gevonden voor leegstaande panden.” Bovendien, zo betoogt Jansen, zouden er zonder toerisme geen musea zijn, ons erfgoed minder goed beschermd (want: minder inkomsten) zijn en er minder urgentie zijn om natuurgebieden aantrekkelijk te houden.

Onderscheidende campagnes

Behalve voldoende -en op sommige plekken nieuwe- toeristische voorzieningen zijn ook onderscheidende promotiecampagnes nodig om toeristen geïnteresseerd te krijgen om naar het Land van Cuijk te komen. Campagnes waarin de nadruk wordt gelegd op wat de bijzondere kwaliteiten van het Land van Cuijk. Antoine Walraven, voorzitter van het bestuur van het Regionaal Bureau voor Toerisme: “Vraag het de toeristen die onze regio bezoeken: ze zijn, bijna zonder uitzondering, enthousiast over wat ze hier tegenkomen. De prachtige omgeving, de bijzondere natuur, de brede fietspaden, de mooie wandelroutes én de gastvrijheid. Daar mogen we trots op zijn.”

De meerjarenvisie ‘Onvergetelijk Onthaasten’ besteedt ook aandacht aan de bijdrage die de regionale en lokale toeristisch-recreatieve platforms leveren aan de toeristische ontwikkeling van het Land van Cuijk. De gezamenlijke platforms geven in een aparte bijlage van de meerjarenvisie aan nog intensiever te willen samenwerken. Met elkaar én met het RBT. Bart van Hees, voorzitter van Ontdek Mill en woordvoerder namens de zeven platforms: “De kracht van onze platforms is onze verbinding met lokale ondernemers, met lokale vrijwilligers en met andere, voor toerisme belangrijke, lokale en regionale netwerken. Het RBT kan in een gebied met de omvang van het Land van Cuijk die rol niet vervullen. De platforms kunnen dat wél.” Door nog beter samen te werken zijn het RBT en de platforms samen in staat het toerisme in het Land van Cuijk een extra impuls te geven. “Zo dragen wij niet alleen bij aan meer welváárt in het Land van Cuijk, maar ook aan meer welzíjn.”

Ook benieuwd naar de visie van het RBT en de platforms op de ontwikkeling van toerisme en recreatie in het Land van Cuijk? De meerjarenvisie ‘Onvergetelijk Onthaasten’ is te downloaden op www.rbtlandvancuijk.nl.