De geschiedenis van elke familie herbergt wel opmerkelijke zaken, die het ontdekken waard zijn voordat ze definitief in de vergetelheid raken. Het uitpluizen en vastleggen van feiten voor het nageslacht is een aanrader en hoogst interessant. Een sprekend voorbeeld is de geschiedenis van de voorouders van een deelnemer aan het Stamboomcafé. Het gaat om de molenaarsfamilie Hixpoir uit de regio Deurne. Deze niet onbemiddelde familie leefde daar rond 1600.

Molenaarsfamilies uit die tijd pachtten vaak veelal gedurende vele generaties regionale molens van adellijke verpachters. Die pacht verzekerde hen van een aanzienlijk inkomen en de nodige macht. Pachters betaalden voor wind- en maalrecht en moesten ook de onderhoudskosten dragen. Boeren in de omgeving van de molen waren verplicht er hun graan te laten malen. Dit leverde de adellijke familie ook weer de nodige maalbelasting op. Sommige molenaars boerden goed, wat blijkt uit omvangrijke bezittingen. Maar het kon ook anders uitpakken als er een abrupt einde kwam aan een pacht, doordat een molen afbrandde of door herhaalde plunderingen van rondtrekkende huurlegers.

Ook de familie Hixpoir werd zo gevoelig getroffen, wat blijkt uit opgediepte verhalen uit die tijd. Opvallend was daarbij, dat de familie Hixpoirs toen al goed geletterden kende, die actief waren in lokale besturen. Dat bewijst eigenhandig geschreven brieven uit rond 1622, waarin sprake is van “bezoeken” van de Staatse (Oranje) legers. Daaruit bleek, dat 17 rondtrekkende soldaten onder bevel van de Staatse gouverneur Stakenborch (gevestigd in Grave) onderdak, eten en drinken te hebben opgeëist en dat ook voor de ca. 40 paarden die hen vergezelden. Normaal moest een borgemeester of schepen hier toestemming voor geven. Maar in dit “spoedeisende” geval had ene luitenant Beijers bij afwezigheid van de borgemeester simpelweg ter plaatse het bevel gegeven dat het dorp (Deurne) maar op moest opdraaien voor die kosten. De Hixpoirs vroegen achteraf een vergoeding voor het eten, drinken (7 potten bier) en overnachting van 17 soldaten en een vat haver en een half vat boekweit voor hun 40 paarden.

Dit familieverhaal illustreert duidelijk de gebruiken en leefomstandigheden van deze voorouders. Vergelijkbare familieverhalen duiken regelmatig op in ons Stamboomcafé.

Alweer voor het 8e jaar op rij zijn er komend seizoen weer regelmatig groepsbijeenkomsten in in het Stamboomcafé. Groepen van maximaal 6 personen verdeeld over 3 categorieën met vergelijkbare ervaringsniveaus zullen dan weer starten. Men wordt dan weer wegwijs gemaakt in het achterhalen, duiden en opslaan van historische familiefeiten. Graag nodigen wij u uit in het Stamboomcafé; elke deelnemer krijgt de beschikking over een PC met Internetaansluiting en het gratis te gebruiken softwarepakket Aldfaer.

Twijfelt u nog over uw deelname bezoek dan eens vrijblijvend ons Inloopcafé Stamboomonderzoek. Iedereen die meer over deze hobby te weten wil komen is welkom. Geïnteresseerden kunnen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact op nemen met teamleider Jo v Soest. Voor meer info: zie www.seniorenhobbycentrum.nl.