Door Elly Meijnders - Op woensdag, 13 oktober van 14.00 tot 16.00 uur organiseert de Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid van de gemeente Mill en Sint Hubert in Myllesweerd een gratis interactieve voorlichtingsmiddag over valpreventie. Twee docenten op het gebied van bewegen, nl. Nina Swartjes en Marion Paters, vertellen de bezoekers over de gevaren van het vallen en schenken, samen met de bezoekers, aandacht aan dit belangrijke probleem en aan oplossingen. Ik had een gesprek met de beide dames.

Is vallen nou echt zo’n groot probleem onder senioren?

Nina kijkt ernstig: “Helaas is het jongste cijfer dat beschikbaar is van 2018, maar toen al waren in dat jaar ruim 4600 mensen overleden aan een val, 75% was tachtig jaar en ouder”

Marion vult aan: “En Nederland vergrijst nu, mensen blijven langer zelfstandig thuis wonen en dan wordt het risico op vallen groter. En mensen weten niet wat ze moeten doen als ze vallen of hoe ze vallen kunnen voorkomen”.

“En we zijn vast van plan om te proberen daar die middag verandering in te brengen. Om nog een cijfer te noemen: 300 ouderen belanden er elke dag op de spoedeisende hulp. Hun reactiesnelheid is minder, ze horen of zien niet meer zo goed. De toename van het gebruik van elektrische fietsen heeft ook niet geholpen”, aldus Nina.

Wat moet ik me voorstellen van die middag, wat gaan jullie doen?

Ze vertellen om de beurt: Nina: “We geven eerst informatie met een power point presentatie wat valpreventie inhoudt, wat valangst betekent voor ze, we geven tips en handvaten om thuis toe te passen”.

Marion: “En we hebben een parcours uitgezet met balansoefeningen, met dingen die je in het leven dagelijks tegenkomt. Als ze willen en kunnen doen we die oefeningen samen met de bezoekers”.

Nina: “En dan hebben we ook nog een spel wat ze bewust kan maken hoe met dingen om te gaan. Weetjes zoals: hoeveel spieren gebruik je als je loopt? Bij 1 beweging heb je al iets bereikt. En als je niet kunt of wilt meedoen, kun je het natuurlijk altijd wel zien”

Ze eindigen in koor: “Het wordt een leuke, interessante middag. Verder willen we niets verklappen, het moet ook nog een verrassing blijven”. Opgeven bij secretariaat KBO Mill, tel. 0651324763, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..