Overdracht AED door Anco Bloemendal voorzitter dorpsraad Mill aan een trotse Marieke van Dijk. Links Maud Niesen EHBO Mill. Rechts Haico van Kempen sponsor. (Foto: Marco van den Broek)

Sinds eind september 2021 hangt er een splinternieuwe AED bij Marieke van Dijk en Marco van den Broek in Molenstraat 22 in Mill. Half september 2021 startten zij een online inzamelingsactie voor een nieuwe AED. Al direct waren er donaties van Philips, HvK van Haico van Kempen, Multimedia en Stickeriets.nl van Marco van den Broek en een anonieme sponsor.

De werkgroep Hartveilig Dorpsraad Mill en de EHBO zorgden dat het nog resteerde investeringsbedrag werd aangevuld. Wij hadden een gesprek met Marieke en Marco over de stand van zaken van de reanimatiecursussen.

Waarom vinden jullie het 24 uur inzetten van een AED in jullie buurt belangrijk?

Beiden branden meteen los. Hun praktijkervaring is verschillend. Marieke is werkzaam in de Zorg. Zij vertelt over de dag dat haar vader een hartinfarct kreeg en gereanimeerd werd. Haar vader overleed later toch maar zij had nog wel waardig afscheid kunnen nemen. Dat was het moment dat zij dacht: “Hoe kan ik mijn bijdrage leveren als het met andere mensen mis gaat? Hoe moet ik dan handelen wanneer iemand in mijn naaste omgeving door een hartstilstand getroffen wordt”?

Marco vertelt dat hij door zijn werk als persfotograaf de afgelopen jaren de meest verschrikkelijke en ellendige situaties heeft gezien en ervaren. Hij zag wat burger-hulpverleners in de praktijk kunnen betekenen: “Het kan echt het verschil zijn tussen leven en dood”. Ook zelf heeft hij noodhulp verleend. Jammer genoeg niet altijd met succes maar altijd van groot belang. Marco geeft aan dat er wel voldoende mensen moeten zijn die een slachtoffer snel kunnen reanimeren; die weten hoe ze met een AED moeten omgaan. Dat brengt ons meteen op onze volgende vraag:

Zijn jullie daarom ook actief met het organiseren van reanimatiecursussen?

“Ja. Daarom hebben wij meteen met financiële ondersteuning van de werkgroep Hartveilig van de Dorpsraad Mill en de EHBO twee cursussen georganiseerd in 2021. Daar namen 16 personen aan deel. Begin van dit jaar hebben we in overleg met de werkgroep Hartveilig meteen het initiatief genomen weer een reanimatie cursus te organiseren. Maar dat er zo veel aanmeldingen zouden komen overtreft onze stoutste verwachtingen”. Inmiddels hebben 59 personen zich aangemeld en worden er 5 cursussen georganiseerd. De cursussen vinden plaats op 5 en 7 en 12 en 14 en 19 april.

Wat is de inhoud van de cursus en wie verzorgt deze?

Tijdens deze cursus leer je hoe je moet handelen wanneer iemand getroffen wordt of de voortekenen vertoont van een hartprobleem. Je leert alle stappen die je moet ondernemen om een slachtoffer snel te helpen. Je leert om de veiligheid van jezelf en het slachtoffer te controleren. 112 te (laten) bellen. De ademhaling van het slachtoffer te controleren. De juiste vervolg stappen toe te passen. Te starten met reanimeren. Gebruik te maken van een AED.

De cursus wordt gegeven door Bea en Harrie Cillessen van HaBe Opleidingen uit Wilbertoord, gecertificeerde instructeurs. Na afloop ontvang je een pasje van HaBe Opleidingen en daarmee kun je jezelf aanmelden bij Hartslag, nu als burgerhulpverlener. Maar dat is niet verplicht. (Bron voor inhoud cursus HaBe Opleidingen)

Zijn er nog plaatsen vrij en waar wordt de cursus gehouden?

“Ja zeker, er zijn nog 4 plaatsen vrij op 19 april. De cursussen vinden plaats in Myllesweerd van 19:30 uur tot 22:00 uur. De kosten bedragen € 10,= incl. koffie/thee. Betaling van de cursus die avond aan de instructeur. Let wel: spoedig opgeven bij Marieke van Dijk en Marco van den Broek, Molenstraat 22 Mill.
Of telefonisch 06 - 29 15 99 72.”

Werkgroep Hartveilig Dorpsraad Mill