De regenworm (oftewel pier in gewoon Brabants) is essentieel voor het vruchtbaar en luchtig houden van grond. Vooral de regenworm die in de grond leeft en er gangen maakt, ook wel de pendelaar genoemd, speelt hierin een belangrijke rol.

Maar de regenworm heeft het niet altijd gemakkelijk. De droge zomers van de laatste jaren hielden hem noodgedwongen diep in de grond. Hij kan zich tot minimaal 80 centimeter diep ingraven. Iets wat ook handig is als het langdurig streng vriest, maar dat komt tegenwoordig juist steeds minder voor. Als de grond langere tijd nat is dan verzuipt hij. Bij goed weer pendelt hij op en neer in zijn gang. Overdag zie je de regenworm vrijwel niet, dan zit hij hier veilig. Wel zo handig als er koeien in de wei lopen. Of weidevogels, maar die zie je ook bijna niet meer. De verse mest - dus direct uit de koe - in begraasde weilanden zorgt voor een maximaal voedselaanbod voor de pier, hij wordt dan lekker dik. Hij heeft behoefte aan vruchtbare aarde, waar hij de voedingsstoffen uit haalt en verteert, de onverteerde delen komen als wormenhoopjes weer naar buiten. ’s Avonds, als de weilanden vochtig zijn, komt hij ook wel bovengronds om blaadjes en grassprietjes te eten. Dan is het oppassen voor zijn natuurlijke vijanden. Dassen gaan dan ook op pad. Ze eten wel tot 500 van die dikke pieren per nacht. Maar ook vossen, steenuilen en zelfs buizerds lusten wel een regenworm.

Die pier is dus onderdeel van een heel systeem en zorgt voor een goede bodemkwaliteit. Dan helpt het als het systeem er omheen ook klopt. Het is gratis personeel voor de boer. Maar als de regenworm als pendelaar het systeem een beetje op orde heet, komt er soms een zware trekker met een grote ploeg en helpt zijn hele “gezinsleven” naar zijn grootje. Jammer, want het is bekend dat de hoeveelheid en diversiteit van regenwormen toenemen bij minder intensieve grondbewerking. En regenwormen dragen bij aan het vergroten van het poriënvolume in de grond. Ze zorgen voor versteviging van de grond en gaan verdroging tegen.

De Milieuvereniging Land van Cuijk organiseert een aantal thema-avonden omdat er nieuwe wetgeving aankomt. Dan gaat het over de biodiversiteit en dus ook over de pier. De goeie pier.

Op 20 april aanvang 19.30 uur in de Jachthoorn te Sint Hubert gaat over Landbouw en Natuur.

Op deze openbare avond is iedereen welkom. Wel graag aanmelden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En voor een drankje wordt gezorgd.

Secretaris Milieuvereniging Land van Cuijk
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.