Foto: Monique van Loon

Donderdag 5 mei 2022 vierde Sint Hubert de vrijheid. Vanuit Gassel brachten lopers het Vuur van de Vrijheid naar Sint Hubert. Om 10:50 uur kwamen ze aan bij Gemeenschapshuis De Jachthoorn waar een groep Sint Hubertenaren hen opwachtte met koffie, thee, gekookte eieren en mueslirepen voor de inwendige mens.

Gemeenteraadslid Erik van Daal memoreerde de vrijheid: “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat hebben we de laatste tijd ervaren met de oorlog in Oekraïne. We moeten onze vrijheid koesteren.”

Als herinnering zaaide Jasper Lavrijssen goudsbloemen in de plantenbak van de Zorgschakel. De Callendu Officinalis oftewel goudsbloem, is een fraaie bloem met een bijzondere historie. Hoewel zijn bloei prachtig is: goud (edelmetaal) en oranje (Koninklijk Huis Nederland) heeft deze bloem ook een geneeskundige - en sterke overlevingskracht. Binnenkort bloeiende goudsbloemen die herinneren aan de vrijheid die we genieten.

Han Lavrijssen, Ad Schuurmans en Freek Vermeulen namen de brandende fakkel over en brachten die hardlopend naar Sint Anthonis. Sjors van Kempen en Thea Arts fietsten mee met de duofiets van de Zorgschakel Sint Hubert. “Een gezellig tocht onderweg naar de Brink in Sint Anthonis waar lopers de fakkel weer overnamen om naar Oploo te brengen”, zegt Han Lavrijssen. Monique van Loon, lid Dorpsraad Sint Hubert, organiseerde het Sint Hubertse deel van de tocht samen met gemeenteraadsleden Erik van Daal en Hans Vermeulen.

Het Vuur van de Vrijheid werd in de nacht van 4 op 5 mei, om 0:00 uur in Wageningen verdeeld en door meer dan 1.500 lopers naar veel gemeenten in Nederland gebracht. In het Land van Cuijk startte het in Grave en eindigde in Overloon. Bijzonder is dat dit jaar het vuur ook in Kleve in Duitsland werd binnengehaald. Dit vuur staat symbool voor leven in vrede en veiligheid.