Maandag 8 mei vond in gemeenschapshuis De Wilg in Wilbertoord de drukbezochte informatieavond plaats over het hart van Wilbertoord. Sinds 2022 is de werkgroep WilbertoordVooruit bezig om te verkennen of het mogelijk is om de kerk en het kerkplein te herbestemmen.

Afgelopen maandag was de avond dat de werkgroep zich presenteerde aan het dorp en de betrokkenen. Voorzitter Harry Habets opende de avond met een uitleg over de voortgang tot nu toe. De werkgroep heeft vooral verkend of betrokken organisaties als het kerkbestuur, schoolbestuur, gemeenschapshuisbestuur en bovenal de gemeente open staan voor ontwikkelingen. Toen bleek dat iedereen mee wil verkennen is besloten tot de informatieavond. De werkgroep werkt in opdracht van Vereniging Wilbertoord en is een haalbaarheidsonderzoek aan het uitvoeren en heeft daar met hulp van de gemeente ook subsidie voor gekregen vanuit de Regiodeal.

Ellen Bijsterbosch van bureau Kragten vertelde hoe zij als adviseur betrokken is geraakt bij het opstellen van het haalbaarheidsonderzoek en wat haar rol is. Ze roemde de mentaliteit van de Wilbertoordse gemeenschap en gaf aan dat dit ook vertrouwen gaf in het toekomstige proces. Het “we zetten de schouders er samen onder” heeft in het verleden het dorp al veel moois gebracht.

Vanuit het kerbestuur, gemeenschapshuisbestuur en het schoolbestuur kwamen er daarna korte presentaties waarom juist nu het moment is om te kijken of er mogelijkheden zijn om te komen tot een bruisend hart voor Wilbertoord. Eigenlijk staat iedereen op een kantelpunt waarbij een stap gezet kan worden naar de toekomst. En zoals voorzitter Valerie Aben van gemeenschapshuis De Wilg zei: “kunnen we die stap dan niet beter samen maken?”

Na de presentaties heeft Ellen uitgelegd waar de werkgroep staat. Er is nog niets ontwikkeld. Het vel papier waarop de kern van Wilbertoord staat is nog onbeschreven. De visie van de werkgroep was om de inwoners en betrokkenen werkelijk het eerste woord te geven. Daarvoor werd deze meedenk avond georganiseerd. De vraag is echt, wat willen jullie? Wil het dorp wel een herbestemming van de Kerk? Deze en andere vragen werden daarna in kleinere groepen aan tafel beantwoord. 

Aan vele tafels werd flink in de glazen bol gekeken. De wensen van de betrokken inwoners werden op post-its geschreven en verzameld. Er kwamen hier en daar hele creatieve gedachten naar voren. Het lukte de aanwezigen om in gezamenlijkheid met ideeën, maar ook met vragen voor de werkgroep te komen. 

Tijdens de afsluiting bleek dat vrijwel iedereen groot voorstander is van het herontwikkelen van het hart van Wilbertoord. En dat de aanwezigen het liefst zoveel mogelijk functies in één gebouw hebben. 

Er komt nu een drukke tijd aan voor de werkgroep. Want alle ideeën moeten nu verwerkt worden en omgezet in concretere plannen. De werkgroep heeft beloofd iedereen te blijven betrekken zodat we dit weer echt samen kunnen doen als gemeenschap van Wilbertoord!