Foto: Chantal Kanters-Bastiaans

Op 9 mei 2023 werd in Mill het kunstwerk “Hommage aan Kees Bastiaans” onthuld en overgedragen aan de gemeente Land van Cuijk. Het kunstwerk is uitgevoerd naar een ontwerp van de oud Millenaar en beeldend kunstenaar Frans Klerkx, oomzegger/neef van Kees.

Het is een plaatplastiek uitgevoerd in Cortenstaal met de maten 110 x 110 x 110 cm en een hoogte van 175 cm met daarop de zo kenmerkende katten van Kees in gecoat mat zwart, geplaatst op een betonnen voet van 30 cm aan de Kees Bastiaanshof.

Een geschenk van de Stichting Kees Bastiaans 100 jaar aan de nieuwe gemeente met bijdragen van aannemer Hendriks Bouw en Ontwikkeling en Wooncorporatie Mooiland, die samen ter plaatse woningen hebben gerealiseerd. Beelden in de openbare ruimte komen het woonmilieu te goede en de buurt is zeer ingenomen met het kunstwerk.

Na een kort inleidend woordje door Thijs Derks, voorzitter van de Stichting Kees Bastiaans 100 jaar, werd de wethouder cultuur, Joost Hendriks, in aanwezigheid van de kunstenaar, familieleden, mede-sponsoren, buurtbewoners en verdere genodigden, gevraagd samen met hem het kunstwerk te onthullen en namens de gemeente in ontvangst te nemen. 

De wethouder sprak zijn waardering uit voor het initiatief en dankte iedereen die hieraan zijn medewerking heeft verleend. Namens de gemeente nam hij het graag in ontvangst en concludeerde tevens dat er weer vanuit de gemeente meer aandacht naar de kunst in het algemeen moet. Hij hoopt hieraan in de nabije toekomst een bijdrage te kunnen leveren in zijn beleidsvoornemens.

Beeldend kunstenaar Frans Klerkx gaf een mooie toelichting op zijn plaatplastiek en memoreerde aan het kunstenaarschap van zijn ome Kees in het kleine Brabantse dorp Mill. Frans wilde een zgn ereschuld inlossen. Zijn oom Kees was voor hem een grote inspirator en als dank wilde hij via het kunstwerk zijn leermeester eren. Hij vond de Stichting aan zijn zijde, die het mede mogelijk maakte.

Het werk werd uitgevoerd door Pascal Bastiaans, kleinzoon van Kees. Zo heeft iedereen zijn steentje bijgedragen. 

Na het officiële gedeelte was er voor genodigden onder het genot van een kop koffie en een glaasje nog een kort samenzijn in Cultureel Centrum Myllesweerd in Mill.

De gemeente Land van Cuijk, maar vooral de inwoners van Mill, zijn een fraai kunstwerk in de openbare ruimte rijker geworden.