Donderdag 1 juni was de koersdag van Alpe d’HuZes. ’s Middags kwamen Mat van Sambeek en Monique van Loon elkaar tegen op de berg. „Het was warm, ik was net aan de tweede beklimming begonnen en in bocht 20 rende Mat mij voorbij en riep. ‘Even stoppen; foto maken’, riep ik snel”, zegt Monique van Loon.
En zo geschiedde. Mat was net aan zijn derde beklimming begonnen; al rennend de Alpe d’Huez op. Monique aan de tweede beklimming: “Het was warm en het lijkt ’s middags niet meer zo druk. De fietsers en lopers zijn meer verspreid over de berg.” Ze was ’s morgens om drie uur met vier teamgenoten van BIG Challenge afgedaald met de auto en om half vijf gestart. Mat logeerde onder aan de voet van de berg op een camping en was snel bij de start. Hij had boven op de Alpe d’Huez drie fietsen staan zodat hij snel af kon dalen. Motard, vrijwilligers op de motor, begeleiden de afdalingen. Je mag niet harder dan 45 kilometer. Het afdalen en klimmen is namelijk op dezelfde weg. In elke bocht staan vlaggers voor de veiligheid.
Monique ging na de eerste beklimming bijkomen in het BIG Challenge oppeppunt. Antoine van Loon en Pieter Egelmeers zijn daar de medeorganisatoren van het oppeppunt. Tilly Egelmeers bakte honderden pannenkoeken voor de deelnemers.
Pieter Egelmeers fietste op woensdag de Alpe d’HuZus; dat is lopend of fietsend een keer de berg op, bedoeld voor vrijwilligers en supporters die op de koersdag zelf in touw zijn. Woens- en donderdag zijn vele vrijwilligers in touw op het BIG Challenge entertainmentpunt tussen bocht 3 en 4 met muziek, aanmoediging en gezonde hapjes en op de Alpe d’Huez in het BIG Challenge oppeppunt.
’s Middags daalde Monique af met de skilift; een tocht van 1,5 uur met drie gondels en een bus om weer aan de start van de berg te komen. “De eerste drie bochten zijn het zwaarst; daar troffen Mat en ik elkaar. Wel toevallig tussen die 5.000 deelnemers.” Marjolein van Loon liep de tweede beklimming mee en maakte snel een foto.
Gerard Koetsiers beklom de Alpe vier keer blijkt uit de Alpe d’HuZes app waarop deelnemers zijn te volgen.
Donaties
BIG Challenge finishte gezamenlijk om half 8 met een cheque met daarop het bedrag van 1.245.620,31 over de finish. Het is de dertiende keer dat de agri- en foodsector onder de noemer ‘BIG Challenge, farmers against cancer’ aan Alpe d’ HuZes deelneemt. BIG Challenge bestaat uit agrarisch ondernemers, adviseurs, leveranciers en andere betrokkenen die de agri en foodsector een warm hart toedragen.
Donderdag om 20 uur werd het totale resultaat van de 16e editie van Alpe d’HuZes bekend gemaakt: 17.022.738 euro. Het totale bedrag wordt besteed aan wetenschappelijk kankeronderzoek. Alpe d’HuZes hanteert een strikt anti-strijkstokbeleid. De koersdag op donderdag vormt altijd het hoogtepunt van een koersweek die in het teken staat van saamhorigheid, emoties delen en herdenken. Sinds de eerste editie in 2006 staat het totaalbedrag op ruim 208 miljoen euro.
Erik Jutstra, voorzitter van Alpe d’HuZes, noemt het behaalde resultaat “boven verwachting”. Vorig jaar werd ruim 16 miljoen euro opgehaald, maar in dat resultaat zaten ook de coronajaren 2020 en 2021 waarin geen koersweek heeft plaatsgevonden. De voorzitter was donderdagavond ook bij de afsluitbijeenkomst van BIG Challenge om iedereen te bedanken. „Ik ben ontzettend blij met de opbrengst. Een geweldige stijging die we voor elkaar hebben gekregen met alle deelnemers, vrijwilligers, sponsoren en de vele mensen langs de route. Ik ben trots op BIG Challenge, hun inzet, no-nonsense houding en aanpak.”
Honderd procent van de donaties wordt verantwoord besteed aan wetenschappelijk kankeronderzoek binnen verschillende thema's. De opbrengsten van dit jaar gaan naar de thema’s Ambitie – het stimuleren van jonge onderzoekers, Hermannetjes, genoemd naar Herman Houweling de oprichter van BIG Challenge – financiële ‘duwtjes in de rug’ en Nieuwe ontwikkelingen.
24uur KWF Mill
De bijna 25.000 euro die is opgehaald met 24uurKWF Mill is een mooie bijdrage aan het totaalbedrag van Alpe d’HuZes. “Geweldig wat we zo samen hebben bereikt. We weten allemaal uit ervaring dat geld voor meer onderzoek naar kanker en leven met kanker hard nodig is. Ik ben blij dat ik mij in kan zetten en onmacht om kan zetten in kracht”, zegt Mat van Sambeek. Monique van Loon is al 10 jaar een vaste vrijwilliger bij BIG Challenge. “Bij BIG Challenge hebben we het streefbedrag per deelnemer verdubbeld: in plaats van 2500 euro bij Alpe d’HuZes gaan we voor 5.000 euro. Het lijkt een heel bedrag maar in praktijk wordt dat gemakkelijk bereikt, ook dankzij de grote schil vaste vrijwilligers die helpen met organisatie, draaiboeken et cetera.” Monique liep voor het eerst de Alpe d’HuZes in plaats van jaarlijks de Alpe d’HuZus waarvoor 666 euro sponsorgeld het doel is. “Dit jaar speciaal voor mijn vriendin Rita die in april is overleden aan kanker.” Haar sponsorbedrag is al bijna 16.000 euro. Doneren voor editie 2023 is mogelijk tot eind september. “Hopelijk kunnen onze kinderen later zeggen, kanker daar ging je vroeger dood aan”, besluit Monique.
Opgeven is een optie; voor editie 2024 is opgeven via www.bigchallenge.eu al mogelijk.