Foto: Peter Cornelissen

Dinsdag 6 februari is de volgende bijeenkomst rond de status en voortgang van het dorpsplan ‘WilbertoordVooruit’. Deze wordt gehouden in gemeenschapshuis De Wilg in Wilbertoord.

Om 18.30 uur worden de direct omwonenden van de nieuw te bouwen multifunctionele accommodatie geïnformeerd en om 20.00 uur kunnen alle andere belangstellenden aansluiten. In dit dorpsplan is het uiteindelijk de bedoeling om gemeenschapshuis De Wilg, gymzaal D’n Turf en basisschool De Klimop samen te brengen in een nieuwe multifunctionele accommodatie op de locatie van het huidige kerkgebouw.

“Velen kennen Wilbertoord als een gemeenschap die graag het stuur zelf in handen heeft.” Aan het woord Hans van Reijmersdal, voorheen voorzitter van Vereniging Wilbertoord en lid van de werkgroep WilbertoordVooruit. “Er is hier niet alleen veel denkkracht maar ook veel doe kracht. Enkele jaren geleden maakten een aantal inwoners zich zorgen over de toekomst van de kerk en men was bang dat deze wellicht in vreemde handen zou vallen. De kerk is van de parochianen en dan moet je als dorp zelf de handen aan het stuur houden. Daarom zijn we in gesprek gegaan om te zien welke mogelijkheden er waren.” Uiteindelijk is het wat groter geworden dan de bedoeling was. Vandaar dat er een werkgroep ontstond die als ‘WilbertoordVooruit’ aan de slag is gegaan.

“De werkgroep bestaat uit 9 personen, is heel divers qua persoonlijkheden en vaardigheden en sinds oktober 2022 werken we heel enthousiast en actief samen.” Dat vertelt Harry Habets als voorzitter van de werkgroep. “We zijn begonnen met een haalbaarheidsstudie en een gesprek met het kerkbestuur. Maar ook met de gemeente hebben we gesproken en zij kwamen met het voorstel om niet alleen te kijken naar het samenbrengen van de kerk en het gemeenschapshuis, maar ook eens te kijken naar de gymzaal en naar de basisschool.” Harry vertelt dat er ook gesprekken waren met de plaatselijke horecaondernemer en hun lokale gemeenteraadslid uit Wilbertoord. “Wij wilden namelijk niet dat belangrijke sleutelpersonen tijdens een informatiebijeenkomst verrast zouden worden.” De werkgroep heeft daarom actief alle mogelijke betrokkenen geïnformeerd en bij alle plannen betrokken om er een gedragen dorpsplan van te kunnen maken.

Wat tijdens de diverse bijeenkomsten die er ondertussen zijn gehouden op viel, was dat er veel jongeren geïnteresseerd zijn en actief mee hebben gedacht over dit plan. “Alle inbreng is meegenomen in het haalbaarheidsonderzoek wat in augustus 2023 is afgerond en toen bleek dat hetgeen we zouden willen ook te realiseren is.” Het plan bestaat uit een multifunctionele accommodatie op de locatie van het kerkgebouw waar de activiteiten van gemeenschapshuis De Wilg en gymzaal D’n Turf bij elkaar worden gebracht en de basisschool De Klimop inclusief kinderopvang ingepast kunnen worden. “Ook is genoemd om in dit MFA een kerkelijke functie mee te nemen. Onze droom is om op de mooie plek van de kerk en het kerkplein een bruisend hart van Wilbertoord te krijgen en dat krijg je als je daar de hele dag bedrijvigheid hebt. Dat is binnen handbereik als je gemeenschapsactiviteiten, de basisschool en kinderopvang op 1 locatie bij elkaar kunt brengen.”

In het gesprek met Hans en Harry werd duidelijk dat het om diverse redenen nu het moment is om dit dorpsplan gerealiseerd te krijgen. Hans: “We horen veel positieve reacties, het enthousiasme straalt ervan af, dat is mooi om te ervaren.” Tijdens de volgende bijeenkomst op 6 februari zal aan de hand van schetsen het gehele dorpsplan worden toegelicht. Hierna kunnen reacties van inwoners verwerkt worden waarna het college en de gemeenteraad Land van Cuijk in november 2023 een positief besluit kunnen nemen voor de volgende stap naar werkelijke realisatie van dit prachtige dorpsplan.

Beluister het gehele gesprek met Hans van Reijmersdal en Harry Habets via De Neije Krant Podcast. Dit kan via alle bekende podcastproviders en apps, maar ook via de rubriek Podcast op www.inmill.nl. Techniek was in handen van Thijs van den Heuvel en het interview werd afgenomen door Corné Kremers.