Foto: Sharon van Dommelen

Dweilorkest Moizat reisde als huisorkest van BIG Challenge, farmers against cancer, naar Frankrijk om de Alpe d’HuZes deelnemers aan te moedigen. “Donderdag gingen wij mee over de finish met een cheque met 1.183.966 euro. Het was een week met een lach en een traan. Heel bijzonder om mee te maken”, zegt Ria van der Linden.

De muzikanten van Moizat reisden per camper en busje naar Alpe d’Huez. Harry Nabuurs was er als eerste. “Bijzonder om hier alle bedrijvigheid te zien. Een colonne van 30 vrachtwagens met aggregaten, tenten et cetera.” De opening van Alpe d’HuZes was op zondagavond maar de meesten kwamen maandag aan.

Dinsdags was de motivatiebijeenkomst van BIG Challenge. “Drie families en twee vriendinnen vertelden over hun ervaringen met kanker. Daar word je wel stil van”, aldus Petra van Summeren. Snel daarna konden de muziekinstrumenten uitgepakt worden om twee deelnemers die vanuit Limburg naar Frankrijk waren gefietst, te ontvangen. 

’s Avonds mocht het huisorkest muziek maken in Le Bourg-d’Oisans bij de traditionele barbecue. 

Woensdag was de Alpe d’HuZus dag waarop fietsers en wandelaars één keer de berg beklimmen. Moizat speelde tussen bocht 4 en 3 net voor het entertainmentpunt van BIG Challenge waar vrijwilligers de deelnemers aanmoedigen. “Alles was perfect georganiseerd. Mooi om daar te spelen. De deelnemers horen ons al van ver en wij kregen zelfs succeswensen van de deelnemers”, zegt Jan van Hout. Hans Vermeulen liet de trompet liggen; hij liep met zijn schoonmoeder één keer de Alpe op en maakte een dansje bij het muziekpleintje. 

De bijeenkomsten over de geldbesteding en motivaties waren indrukwekkend en laten zien dat geld voor kankeronderzoek goed besteed is. 

Koersdag

Donderdag beklommen 5.000 deelnemers zo vaak mogelijk de Alp. “Om 7 uur speelden we bij het oppeppunt van BIG Challenge, bovenop de berg. Meteen waren er polonaises in en buiten de tent. Gezellig”, lacht Hanneke Pluk. Met de pendeldienst zijn de muzikanten naar bocht 3 gebracht om daar te spelen. 

Rond twee uur begon het te regenen. “We konden een paar uur niet spelen. Voor de deelnemers was het afzien. Maar opgeven is geen optie dat kan een kankerpatiënt ook niet”, zegt Hans Vermeulen. Tot half vier was het advies niet af te dalen. Voor Moizat een paar uurtjes rust en tijd voor het diner in de eetzaal wat supergoed georganiseerd is. 

Om half 8 ging Moizat met alle BIG Challengers over de finish met het finishbord met 1.183.966 euro. Na dinsdag is er nog flink gedoneerd. Alpe d’HuZes maakte de tussenstand bekend: 18.017.606 euro. Geld dat 100 procent naar KWF gaat.

Om half 9 maakte Moizat muziek op de BIG Challenge afsluitbijeenkomst. “Wat een sfeer; wat een enthousiasme. Super gezellig. Het was voor ons een supermooie afsluiting van de week. Fijn dat we het mee mochten maken. De sfeer is zo geweldig. Alles gebeurt door vrijwilligers en is perfect georganiseerd. Heel bijzonder”, besluit Els Nabuurs. Het was een waardevolle week met een lach en een traan.

Tekst: Monique van Loon