Op zondag 5 oktober vormen het Aldendrielpark en Kasteel Aldendriel het bruisende decor van het Pluk & Oogstfeest 2025. Deze vijfde editie belooft groter én verrassender te worden. Wat het foodfestival uniek maakt, is dat het draait om verbinding met (lokale) voeding, landschap, erfgoed, vakmanschap en cultuur.
In 2019 trok het Pluk & Oogstfeest 6.000 bezoekers. Dit jaar pakt de organisatie groter uit, met als blikvanger een wereldrecordpoging appels stapelen: een piramide van maar liefst 9.000 appels. Na afloop worden de appels geveild voor KWF/BIG Challenge, farmers against cancer. Het foodfestival is een initiatief van Stichting Een Goei Leven, met medewerking van Land van Cuijk Boert Bewust en ZLTO Land van Cuijk.
Een feest voor jong en oud
Bezoekers kunnen zich onderdompelen in een veelzijdig programma:
- In het Aldendrielpark is de ‘Kuukse Schijf van Vijf’ te zien. Hier staat de herkomst van voedingsmiddelen centraal, maken bezoekers kennis met streekproducten en leren ze over de strijd tegen voedselverspilling.
- Op de Innovatieweide staan moderne technieken over duurzame landbouwmethoden centraal, variërend van kringlooplandbouw tot precisiebemesting.
- Het Onderwijsplein richt zich samen met het Smaakcentrum en de Voortgezet Onderwijs-scholen op de jeugd, met activiteiten als poffertjes bakken, een virtual reality-boerderij bezoeken en een sportieve Challenge met Fitland-Milonclub.
- Op de Smaakmarkt op de Kasteelsche Velden staan naast internationale foodproducten ook lokale producenten: kennismaken, proeven en natuurlijk kun je iets kopen..
- Bij Lokaal eten kunnen bezoekers proeven van streekproduct ‘Goei Gerei’ en Dutch Cuisine-gerechten, bereid door leerling-koks van Willem1 college in samenwerking met lokale boeren. Land van Cuijk Boert Bewust lanceert het ‘Broodje Land van Cuijk’, een broodje met 80 procent streekproducten.
- Voor de liefhebbers van muziek en tradities biedt het programma een gezellig én cultureel tintje, met optredens van harmonieën, koren en dweilorkest.
- Tot slot zijn er tal van kinderactiviteiten zoals een maïsspeelbak, een megazandbak, een avontuurlijk strobalendoolhof en zelfs ponyrijden.
Het foodfestival viert lokale verbondenheid en draagt bij aan een ‘Goei Leven’ in Land van Cuijk. Ad Berends, stichting Een Goei Leven: “We willen bezoekers laten ervaren waar ons eten vandaan komt en hoe boeren, landschap en cultuur samen zorgen voor een ‘goei leven’ in Land van Cuijk. Kom streekproducten proeven op onze Smaakmarkt, ga met boeren in gesprek en doe inspiratie op voor een vitaal en gelukkig leven.”
De Week van Ons Eten
Het Pluk & Oogstfeest is het startschot van ‘De Week van Ons Eten’. Deze week staat in het teken van lekker eten, voedzaam eten en weten waar je eten vandaan komt. Precies wat bezoekers gaan ontdekken op 5 oktober tijdens dit unieke foodfestival.
Praktische info
Het Pluk & Oogstfeest is op 5 oktober van 11 tot 18 uur. Locatie: Kasteelsche velden bij Kasteel Aldendriel en het Aldendrielpark in Mill. De toegang is gratis dankzij de partners gemeente Land van Cuijk, provincie Noord-Brabant, Rabobank, NOVEX De Peel en vele bijdragen van sponsoren en in natura Parkeren kan in het weiland van familie Kerkhof in de Brandsestraat. Van daaruit rijden treintjes naar het festivalterrein. Kom vooral op de fiets, dan kun je dichtbij parkeren. Het terrein is grotendeels niet rolstoelvriendelijk.
Vrijwilligers gezocht
De organisatie zoekt nog vrijwilligers voor diverse taken. Wil jij enkele uren helpen? Mail naar