Heb je ze al gezien? Die 3.000 zonnebloemen die stralend bloeien in het Aldendrielpark in Mill? Het lijkt een kunstproject, maar achter dit kleurrijke tafereel schuilt een bijzonder verhaal. Op zondag 5 oktober vormt het Aldendrielpark samen met Kasteel Aldendriel het decor van het vijfde Pluk & Oogstfeest – hét foodfestival van het Land van Cuijk.
Zonnebloemen met een verhaal
De zee van zonnebloemen is onderdeel van de Kuukse Schijf van Vijf die de boeren van Land van Cuijk Boert Bewust en ZLTO Land van Cuijk uit gaan beelden tijdens het festival. Geïnspireerd door de bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de vijf vlakken van het Aldendrielpark. Een van die schijven draait om oliën en vetten. “Zonnebloemen zijn niet alleen prachtig om te zien, ze leveren ook zonnebloemolie waarmee je kunt koken en bakken. Zo maken we de voedselketen zichtbaar”, vertelt Monique van Loon, coördinator Land van Cuijk Boert Bewust.
De zonnebloemen werden opgekweekt door Florius uit Cuijk en geplant door lokale boeren. Bezoekers zien nu de bloemen staan met bordjes “sst… hier groeien zonnebloemen”. Op 5 oktober worden de bloemen verkocht. De opbrengst gaat naar Stichting De Zonnebloem afdeling Mill, die zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking. Voorzitter Henriëtte Hendriks: “Met deze actie krijgen wij meer ruimte om activiteiten te organiseren voor jong en oud met een beperking. Prachtig hoe het Pluk & Oogstfeest lokale organisaties ondersteunt.”
Foodfestival met lokale trots
Een ander hoogtepunt van het Pluk & Oogstfeest is de wereldrecordpoging appels stapelen: een piramide van maar liefst 9.000 appels. Na afloop worden de appels geveild voor KWF/BIG Challenge – Farmers against cancer.
Land van Cuijk Boert Bewust presenteert die dag hét Broodje Land van Cuijk. Een broodje dat voor minimaal 80 procent bestaat uit regionale streekproducten en ontwikkeld door twee topkoks uit de regio: Martien Bos en Martijn ten Brinke. Het grootste gedeelte van de ingredienten is afkomstig uit Land van Cuijk. Lekker, lokaal en gezond. “Onze bedoeling is dat cateraars, kantines en lunchrooms dit broodje gaan maken om zo de regio op de kaart te zetten met lokale producten. Duurzaam en lekker”, legt Monique van Loon uit.
Het Pluk & Oogstfeest vormt ook het startschot van ‘De Week van Ons Eten’, waarin lekker, voedzaam én lokaal eten centraal staan. Initiatiefnemer Ad Berends van Stichting Een Goei Leven: “We willen bezoekers laten ervaren waar ons eten vandaan komt en hoe boeren, landschap en cultuur samen zorgen voor een ‘goei leven’ in het Land van Cuijk.”
Praktische info
Bezoekers kunnen op 5 oktober van 11.00 tot 18.00 uur genieten van een dag vol activiteiten. Voor de kinderen is er volop vertier met een maïsspeelbak, megazandbak, strobalendoolhof en natuurlijk dieren om te knuffelen. Het Aldendrielpark en de Kasteelsche Velden bij kasteel Aldendriel is de plek waar je bij moet zijn op 5 oktober.
De toegang is gratis dankzij steun van gemeente Land van Cuijk, provincie Noord-Brabant, Rabobank, NOVEX De Peel en tal van sponsoren. Parkeren kan bij familie Kerkhof in de Brandsestraat; vanaf daar rijden treintjes naar het festivalterrein. Ook kun je daar een kijkje nemen op de melkveebedrijf bij de koeien en kalfjes. Kom je op de fiets, dan kun je dichtbij parkeren. Heb je een paar uurtjes tijd op zaterdag, zondag of maandag? Dan is de organisatie blij met jouw hulp! Mail naar