Pluk & Oogstfeest laat zien waarom ontmoeting tussen boer en burger van levensbelang is

Op zondag 5 oktober kleurden het Aldendrielpark en de Kasteelsche Velden bij Kasteel Aldendriel in Mill opnieuw vol leven tijdens het Pluk & Oogstfeest 2025. Nu, een week later, blikken we met Ad Berends, bestuurslid van Stichting Een Goei Leven, terug op een dag die volgens velen “de ziel van het Land van Cuijk” liet zien.

“Een dag vol ontmoeting, ontdekking en verbinding”

Ad straalt nog na als hij terugdenkt aan het Pluk & Oogstfeest. “Het is precies geworden zoals we het voor ogen hadden: een dag vol ontmoeting, ontdekking, verbinding en gezelligheid. Bezoekers, boeren, standhouders Smaakmarkt, scholen én vertegenwoordigers van gemeente en provincie reageerden tijdens en na afloop buitengewoon positief. Overal hoorde je complimenten over de ontspannen sfeer en de diversiteit aan activiteiten.”

Die diversiteit was groot. “Van het nostalgische boerenmuseum tot GPS-gestuurde landbouwmachines, van kinderen met knuffelkalveren tot de enorme Smaakmarkt met al het lekkers uit het Land van Cuijk en de regio. De ‘Kuukse Schijf van Vijf’, streekproduct Goei Gerei, de presentatie van de ‘Broodjes Land van Cuijk’, en natuurlijk de recordhoge Appelberg die zelfs landelijke media haalde – het hoorde er allemaal bij. En niet te vergeten de warme ontvangst door de dames van handbalvereniging MHV Mill bij het parkeerterrein van boer Kerkhof. Met de muziek van harmonieën en koren was het echt een Brabants feest van samen zijn.”

“Het gaat om échte ontmoeting – niet om beeldvorming”

Volgens Ad is het succes van het Pluk & Oogstfeest niet alleen te meten in bezoekersaantallen en ontvangen reacties, maar vooral in betekenis. “Het grote belang van dit evenement ligt in het bij elkaar brengen van boeren en burgers. Niet via beeldvorming of social media, maar door echte ontmoeting en dialoog. In de media wordt te vaak een eenzijdig of negatief beeld van boeren geschetst. Dit feest laat zien dat begrip begint bij zien, horen, ruiken, proeven, luisteren en ervaren.”

Tijdens het evenement ontstonden waardevolle gesprekken tussen mensen die elkaar anders zelden spreken. “Dat is precies wat nodig is om samen aan een mooie, duurzame leefomgeving te werken, zonder polarisatie. We kunnen niet zonder elkaar. Verbinding herstelt vertrouwen – en dat vertrouwen groeit alleen als mensen elkaar echt ontmoeten.”

“Educatie is de sleutel”

Een belangrijk onderdeel van het evenement was de educatieve insteek, vooral voor kinderen. “Educatie speelt een sleutelrol. Daarom vind ik het geweldig dat scholen zoals Willem1 college en organisaties als het Smaakcentrum van Martien Bos kinderen laten ervaren wat écht en gezond eten is. Samen koken en samen eten verbindt. Kinderen leren zo waar hun eten vandaan komt, en dat voedsel ooit leefde, groeide – onderdeel van de natuur was.” Ad citeert hierin met waardering Esther Boukema van De Smaak te Pakken: “‘Samen koken is een reis door natuur en tijd.’ En inderdaad, niemand kan níét iets met voedsel hebben. Eten raakt ons allemaal.”

“Niet vóór, maar mét de burger”

Volgens Ad moet de verbinding tussen boer en burger van twee kanten komen. “Je moet geen evenement organiseren vóór de burger, maar mét de burger. Creëer laagdrempelige ontmoetingen. Dat hebben we bij Stichting Een Goei Leven, samen met Boert Bewust en ZLTO, heel bewust gedaan. Boeren mogen trots zijn op hun vak, maar ze zouden er ook aan moeten werken dat burgers weer trots worden op hún boeren – de voedselmakers van elke dag.”

Die trots moet volgens Ad niet beperkt blijven tot de boerderij en het erf. “Juist in supermarkten, op scholen en buurthuizen moeten we dat gesprek samen voeren. Het zou ook daar moeten klinken: Trots op onze boeren, trots op onze voedselmakers! Dat vraagt wel om transparantie, vertrouwen én respect van beide kanten.”

Hij verwijst naar oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, die het in zijn Voedselrede 2025 treffend samenvatte: “‘Voedsel verbindt mens, natuur en samenleving — het is niet alleen iets wat we eten, maar de basis van gezondheid, cultuur, landschap en gemeenschapszin.’ Daar sluit ik me van harte bij aan.”

“Boeren zijn vakmensen, maar geen geboren praters”

Ad weet uit ervaring dat de dialoog niet altijd vanzelf gaat. “Boeren zijn geweldig in hun vak, maar niet allemaal even grote praters,” zegt hij lachend. “Niet iedereen is een ‘Hugo Bens’. Toch is die persoonlijke ontmoeting ondernemer - consument van onschatbare waarde.” 

Hij herinnert zich zijn tijd als organisator en manager van het bekroonde ‘Huis van de Smaak’ op de Floriade 2012 Venlo. “We ontvingen daar vierhonderdduizend bezoekers. Tientallen kwekers en telers lieten met trots hun producten proeven, maar het gesprek aangaan met bezoekers bleek vaak lastig. Juist daarom is een evenement als het Pluk & Oogstfeest zo belangrijk. Hier wordt de drempel verlaagd, de verbinding gelegd en het vertrouwen gevoed.”

“Dankbaarheid en trots”

Ad benadrukt dat het succes van dit gratis toegankelijke evenement te danken is aan de inzet van velen. “Ik ben trots op het hele team: mijn collega-bestuursleden Antoon, Miriam, Martien, Angelique en Piet, het team Opzet Pluk&Oogst 2025, het communicatieteam, de agrarische organisaties bestuur en leden met een speciaal woord van dank aan Hugo Bens.

En natuurlijk onze vrijwilligers – van de MHV-dames tot familie Berends, oud-kasteleins Geert, Broer en Jeanne en het horecateam. Ook de samenwerking met gemeente, provincie en bedrijven verdient volgens hem lof. “Provincie Noord-Brabant (Marcel en Marc), gemeente Land van Cuijk (Mark, Maarten, Peter en Stefan), Visit Land van Cuijk (Erik en Pierre), en alle sponsoren – groot én klein! Antoon van der Horst aannemers,  de medewerkers van ETB van Lanen Electro Mill, Derks Infra Haps, familie Geurts van Kessel en DOMUS, Cees en vrijwilligers Aldendrielpark. Zonder hen geen Pluk & Oogstfeest, dank!”

“Een toekomst vol groei”

De locatie bij Kasteel Aldendriel blijft volgens Ad de perfecte plek. “Het Aldendrielpark ademt geschiedenis, landschap en gemeenschap. Dat maakt het de ideale plek om dit Pluk & Oogstfeest te laten groeien tot een tweejaarlijks evenement rond voedsel, educatie en innovatie. Dé ontmoetingsplek voor boer en burger, producent en consument met elkaar in gesprek”.

Zijn bestuursperiode bij Stichting Een Goei Leven loopt eind 2025 af, maar zijn interesse blijft. “Ik wens de stichting Een Goei Leven, Boert Bewust, ZLTO, onze agrarische gemeente en provincie Noord-Brabant alle succes met de volgende edities van het Pluk & Oogstfeest. In het belang van goed, lekker en gezond eten – en van een sterke boer en burger dialoog. Kortum, ‘n moi, gezond en gezellig Goei Léven in’t Laand van Kuuk. Ik zeg doen!”