Het is een populaire pop up, bakken, want elke keer zit hij snel vol met aanmeldingen, zodat er in januari alweer met een nieuwe gestart wordt.
Vandaag zijn we te gast bij de workshop, die gegeven wordt op de woensdagavond gedurende 6 bijeenkomsten, zoals bij elke pop up hobby het geval is. Maar liefst 9 dames nemen deel aan de workshops, begeleid door de welbekende bakker Jos Verkerk uit Langenboom. Het bakken zit hem in hart en nieren en dat is ook het geval bij Rinie Verheijen, die hem assisteert. De twee zijn goed op elkaar ingespeeld en de grapjes gaan over en weer, bijvoorbeeld als er iets ontbreekt in “hun standaarduitrusting” van schalen, messen, lepels, kommen en aanverwante bakartikelen. Deze hobby vergt veel voorbereiding vooral qua het verzamelen van de benodigdheden en het inkopen van de ingrediënten. De deelnemers hoeven alleen nog maar de instructies van Jos op te volgen. Stap voor stap legt hij steeds alles uit en om in bakkerstermen te blijven: ”Ik hou het luchtig!”
Deze keer staan er appelflappen en saucijzenbroodjes op het programma beiden gemaakt met bladerdeeg. De dames van diverse leeftijden schillen eerst alle appels, snijden deze in blokjes, waarna een duo er nog suiker, kaneel en koud bindmiddel aan toevoegt. Weer wat geleerd! Dit bindmiddel hoef je namelijk niet aan de kook te brengen en het voorkomt, dat het sap uit de appels uit de flap loopt tijdens het bakproces. Regelmatig wordt de tafel weer opgeruimd en schoon gemaakt, want een overzichtelijke werkplek is een vereiste.
Onder de deelnemers zijn ook een moeder en haar dochter. Zij bakken thuis veel, waarbij de moeder de binnenkant doet en de dochter de buitenkant, zoals ze het zelf zeggen. Trots laat de dochter enkele foto’s zien van haar kunstig opgemaakte taarten. Een ander is eigenlijk meer van het koken, maar wilde door deze pop ups enthousiast worden voor het bakken. En dat lukt, vooral als ze horen wat er volgende week op het menu staat: een schuimtaartje en een “perenhapje” met geitenkaas, walnoten en honing. Vorige week hebben ze bavarois gemaakt, ananas en aardbeien, en 3 december liggen er natuurlijk speculaaspoppen in de oven.
Jos en Riny geven op meerdere plekken in Mill en omgeving workshops en waarderen het enthousiasme van de mensen.
En dan zijn de appelflappen klaar en kan er heerlijk gesmuld worden. De andere 3 appelflappen gaan in doosjes en trommeltjes mee naar huis om zelf thuis af te bakken.
Snel naar de saucijzenbroodjes: gehakt kruiden, worstjes rollen en in bladerdeeg verpakken. Zo’n half uurtje later komt onder luid Oh-geroep Jos met de bakplaat binnen en natuurlijk moeten deze ook geproefd worden. Ze zijn heerlijk! De Millse spreuk “Van kop tot kont worst in de mond” kan natuurlijk niet ontbreken. Een aantal dames doet nog even de afwas en iedereen gaat tevreden en voldaan naar huis met op een papiertje de verdere bakinstructies.
En nog heel belangrijk om te melden: bakken is ook leuk voor mannen!
Ook interesse in een leuke hobby, kijk dan op www.hobbycentrummill.nl zie aanmeld formulier Voor meer info:
