Sprooke is de titel van de openingsexpositie op Kasteel Tongelaar in Mill. Het is oud Nederlands voor een middeleeuws vers. Een Sproke was bedoeld om voorgedragen te worden door minstrelen en was episch, didactisch of moraliserend van aard. Het verbind de thema’s van de beeldend kunstenaars met deze eeuwenoude locatie.

De deelnemende kunstenaars zijn Daniëlle Hoogendoorn, Esther van Waalwijk, Lisa van Noorden en Aart van der Aart.

Daniëlle Hoogendoorn (1990, Amsterdam) studeerde 2 jaar geleden af aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht en heeft nu al een fraai lijstje van publicaties, nominaties en exposities op haar naam staan. Op het eerste gezicht hebben de dieren in Daniëlle's tekenwerk en schilderijen iets onschuldigs. Dat komt misschien ook door het vrolijke kleurgebruik en de gekke kroontjes, borsten en andere menselijke attributen. Wie verder kijkt ziet dat alles schuurt en wringt. Er zit een rafelige en duistere laag onder haar absurdistische werk. Zoals in sprookjes; goed versus kwaad.
www.hoogendoorndanielle.com

Esther van Waalwijk (1974, Eindhoven) maakte voor deze tentoonstelling een serie fotografische kleurenetsen van het Schotse landschap. Handmatig gedrukt onder een traditionele pers op etspapier. Deze trage, ambachtelijke techniek versterkt het kleurrijke maar o zo desolate landschap in het hoge noorden van Schotland. Daarnaast maakte ze een aantal werken met een houten veldcamera uit 1890. Door de extreem lange sluitertijd van 17 seconden heeft het beeld meer tijd nodig om door te dringen tot de lichtgevoelige laag. Wat overblijft is prachtige verstilling in beeld. Wat de kunstenares vangt in 17 seconden is zo veel meer dan in één klik...  een soort gemoedstoestand. Het drieluik ‘Leda en de Zwaan’’ is een samenwerking tussen Hanneke Wetzer & Esther van Waalwijk. Esther studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en The Edinburgh College of Art in Schotland. Haar werk bestaat uit fotografie en installaties.
www.esthervanwaalwijk.nl

Lisa van Noorden (1970, Rotterdam) studeerde illustratie en grafische technieken aan de Willem de Kooning Academie. Zij is ontwerper en een conceptueel kunstenaar die veel projecten en kunstopdrachten in de openbare ruimte heeft gemaakt. In haar vrije werk zie je haar illustratieve kracht en grafische achtergrond duidelijk terug. Met bijzondere materialen zoals koper en hout verwerkt ze haar tekenwerk in prachtig uitgevoerde objecten die zowel verwonderen als afstoten. Rode draad is overleven en zelfbescherming in onze ingewikkelde samenleving. Rauwe thema's in goudpapier verpakt met een strikje erom. Lisa: "Mijn kunst is een gestolde gedachte. Ideeën blijven stromen, als lava uit een vulkaan. Ik verbeeld oneindige facetten van het zelf."
www.lisavannoorden.nl

Aart van der Aart (1975, Helmond) maakt geassembleerde beelden geïnspireerd  op de verzameldrang van eksters. Zijn ruimtelijk werk is heel ingenieus in elkaar geknoopt van allemaal gekregen en gevonden materialen. Glimmende sieraden, zilveren theelepeltjes, sleutels en slotjes. De afhankelijkheid van de spullen die hij krijgt van zijn talloze 'eksters' vormen de uitdaging voor de kunstenaar. Behalve de 'Pica pica's' (Latijns voor ekster), zal Aart ook beelden meenemen van mens-figuren, in hun meest 'ontkleedde' gedaante.
www.aartvanderaart.com

De expositie is van 5 maart t/m 5 juni te zien op Kasteel Tongelaar in Mill.
Openingstijden: elke zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.
Toegang gratis.
www.kasteeltongelaar.nl