Foto: Mario Kuijpers

Het was eind mei 2015 dat Hans van der Steijn en Emil Minten van Smaakmakers Mill hun uitgewerkte idee voor Kasteel Tongelaar bij het Brabants Landschap gingen ‘pitchen’. Op dat moment waren er al maanden van hardop dromen, brainstormen en een haalbaarheidsonderzoek aan vooraf gegaan.

Brabants Landschap werd in de jaren ’70 voor een kapitaal bedrag eigenaar van het eeuwenoude landgoed en de 7 boerderijen. Daar is veel over te doen geweest maar daarmee hebben ze het kasteel en de natuur wel echt gered van verder verval. Brabants Landschap heeft een hart voor Tongelaar en wilde, toen de laatste huurder het contract beëindigde, nieuwe uitbaters met diezelfde liefde voor het landgoed. De Smaakmakers uit Mill kwamen met een plan dat naast ‘horeca’ ook veel ‘natuur’ en ‘cultuur’ in zich heeft. Daarbij zijn Emil en Hans opgegroeid met die bijzondere plek, dus er was snel een klik.

En nu, bijna een jaar later, kunnen de jongens eindelijk gaan proosten op dit pracht-project en het resultaat van maanden hard werken met familie en vrienden. “Wij wilden dat het kasteel weer van de mensen zou worden; reuring en leven in de brouwerij! De poorten moeten weer open!” zegt Emil Minten. “Het is hartverwarmend hoeveel mensen hun diensten vrijwillig komen aanbieden, die gewoon blij zijn dat er weer iets gebeurd hier op Tongelaar. We krijgen echt alle hulp en steun van het team vrijwilligers en terreinmedewerkers dat al jarenlang voor het landgoed zorgt. Misschien omdat we dezelfde passie delen: zoveel mogelijk mensen laten genieten van deze mooie plek.”

Zo zal er dit jaar nog een Belevings-Bos gemaakt worden en komt het Blotevoetenpad permanent terug. Er komen meer en langere wandelroutes, ook speciaal voor kinderen. Myllesheem heeft een eigen ruimte in het kasteel gekregen om de historie van het erfgoed te brengen. De Blauwe Knoop bouwde een brouwerij aan het binnenplein, naast de veldwinkel, en 4x per jaar zijn er wisselende groeps-tentoonstellingen met klinkende namen uit binnen- en buitenland in combinatie met jong talent. Voor 2017 zijn er plannen om de historische moestuin weer terug te brengen en krijgt Tongelaar zijn eigen ezeltjes om kleine picknick-tochtjes mee te maken.

Wat de agenda voor 2016 betreft: de Dag van het Landschap, de Dag van het Kasteel, een Kampvuurfestival, een Pluk & Oogstfeest, een Kerstfair... dat zijn slechts een paar van de evenementen die Kasteel Tongelaar gaat organiseren. “Wat wij zelf echt heel gaaf vinden is de Pop-up Restaurants die we 4x per jaar gaan houden in the Barn (oude boerderij ‘De Benedenhof’ - red). Hoe vet is het, als cateringbedrijf, om restaurant te houden op zo’n locatie!” vult Hans van der Steijn aan, chef-kok van Smaakmakers.

Daarnaast blijft Kasteel Tongelaar natuurlijk een officiële trouwlocatie van de gemeente Mill, waar je 7 dagen per week je jawoord kunt geven (binnen in de toren of de jachtkamer) of buiten (op het binnenplein of in het historische perenlaantje). En een fijne plek voor een feestje, vergadering, bedrijfsevenement of diner.

Opening

Komende zaterdag 5 en zondag 6 maart ben je van harte welkom om het zelf te gaan zien. Van 12 tot 17 uur is het Open Huis en zijn er rondleidingen door het héle kasteel. Vanaf maart zal Kasteel Tongelaar elke zaterdag en zondag open zijn voor publiek, van 10 tot 18 uur.

Voor meer info of actuele agenda: www.kasteeltongelaar.nl.