Ruim 150 bewoners bezochten de informatieavond van LVCNET in Sint Hubert op woensdag 9 maart. Na afloop was het duidelijk dat het Land van Cuijk maar één kans krijgt om voor iedereen betrouwbaar en stabiel internet aan te leggen tegen een schappelijke prijs.

Paul Kempen, projectleider LVCNET, begon met de ontwikkelingen te schetsen vanaf het jaar 2000 waar je met een ISDN verbinding maximaal 128Kb/sec kon internetten. Vanaf toen is de evolutie zeer snel gegaan en kunnen we tegenwoordig over de kabel al 50 MB/sec over het internet surfen. Een capaciteitsstijging van wel 3900%. De ontwikkelingen gaan dus razendsnel en internet is niet meer weg te denken uit de huishoudens. Zoals het de afgelopen 15 jaar gegaan is geeft Kempen aan zal het de komende 5-10 jaar nog veel sneller gaan. Internetten, bellen, gamen en TV kijken doen we al via het internet. In de toekomst wordt dit alleen maar meer met HD TV en TV on demand waar je je programma bekijkt op het moment dat het jou uitkomt. Ook zullen ouderen langer thuis blijven en via het internet in contact staan met de kinderen, de huisarts of hulp op afstand. Deze ontwikkelingen vragen gigantisch veel capaciteit van de dataverbindingen en glasvezel is dan het snelste medium.

Glasvezel is supersnel, zeer betrouwbaar en vaak goedkoper. De huidige koperen netwerken kunnen de jaarlijkse internetgroei van 40% nauwelijks aan. Het Land van Cuijk is commercieel niet interessant voor de grote aanbieders. Daarom is LVCNET opgericht. Als voldoende mensen uit Sint Hubert, en de rest van het Land van Cuijk, zich inschrijven voor glasvezel kan LVCNET een gebiedsdekkend netwerk in deze regio realiseren. 

Een goede internetverbinding is voor de leefbaarheid van Sint Hubert namelijk van levensbelang. Sint Hubert blijft dan een interessant dorp om te wonen, ligt zeer centraal tussen grotere kernen als Cuijk, Boxmeer en Uden. Steeds meer mensen werken vanaf thuis en om in te loggen op het werk is een snelle en stabiele internetverbinding essentieel. 

Ondertussen zijn er al vier providers die hun diensten aanbieden voor het glasvezelnet van LVCNET. Ieder met een eigen pakket waaruit je kunt kiezen zodat je het pakket krijgt wat het beste bij je past. De kosten voor aansluiting vallen mee want iedereen die nu al kabel heeft mag gratis aansluiten en iedereen in buitengebied kan aansluiten voor slechts € 450,- Deze éénmalige actie is geldig tot 1 juli 2016. Daarna betaalt de kern € 875,- en het buitengebied € 1800,-. Als minimaal 43% van alle huishoudens in Land van Cuijk zich aansluit voor 1 juli, dan krijgt LVCNET de financiering rond en zijn we verzekerd dat we in 2017 glasvezel hebben in heel Land van Cuijk. 

Aandachtig luisterde de 150 aanwezigen naar het verhaal van Paul Kempen en achteraf waren er vele vragen. Van praktische vragen zoals hoe kun je overstappen naar LVCNET tot vragen over de coöperatiestructuur van LVCNET en zeggenschap van de leden. Vele antwoorden zijn ook te vinden op de website van LVCNET. Op een vraag van iemand die zei dat commerciële partijen zoals KPN en ZIGGO toch ook met glasvezel bezig zijn gaf Kempen een heldere uiteenzetting dat die enkel tot bepaalde kernen met glasvezel gaan en dan laatste stukje via de lucht (4G-5G) gaan of de huidige coaxkabel. Dat is net als op een snelweg aan komen rijden en dan over een zandpad het laatste stukje rijden. Dat laatste stuk bepaalt jouw snelheid en met LVCNET hebben we glasvezel in elk huis.

Na afloop hoorde je veel reacties van “Natuurlijk doe ik mee.” Er werd nog volop over gesproken en voor de meesten was wel duidelijk dat glasvezel de toekomst is. Er komen nog vier bijeenkomsten waar je meer informatie kunt krijgen en je in kunt schrijven.

Meer informatie op www.lvcnet.nl.