Op Tweede Paasdag, maandag 28 maart, organiseren Brabants Landschap, IVN Grave en IVN Cuijk gratis wandelexcursies op Landgoed Tongelaar in Mill. Thema van dit jaar is ‘Vroeg uit de veren’.

Beleef het vroeg voorjaar en wandel mee op Tweede Paasdag! De wandelingen vertrekken op de binnenplaats van Kasteel Tongelaar. De excursies starten om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur en duren anderhalf uur. De wandelingen zijn leuk voor volwassenen en kinderen. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig (uitgezonderd Foodwalk!). De wandelexcursies maken onderdeel uit van de Dag van het Landschap, die op 10 locaties in Brabant wordt gevierd.

Vroeg uit de veren

Kom mee naar buiten op Tweede Paasdag, dan vieren we het voorjaar! Dit jaar valt de Dag van het Landschap zeer vroeg, het kan zelfs nog vriezen. Toch zie je al de eerste tekenen van het voorjaar. Wintergasten trekken naar het Noorden en onze broedvogels zijn al vroeg uit de veren om een nestje te bouwen.

Programma

Speciaal voor de ‘vroege vogels’ organiseren we om 8.00 uur een vroege vogelwandeling onder leiding van vrijwilliger Louis Geraerds. Een uitstekend moment om de eerste vogels te spotten!
De wandelexcursies starten tijdens de Dag van het Landschap bij de informatiestand van Brabants Landschap en beide IVN’s tussen 12.00 en 15.00 uur. Voor kinderen en wildplukliefhebbers start om 13.30 uur een Foodwalk onder leiding van Ankie Stoop. Tijdens deze 1 ½ uur durende wandeling geeft Ankie uitleg over eetbare bloemen, bladeren, vruchten en zaden die we langs het pad tegen komen. Na afloop krijg je een drankje en zelfgemaakte pesto met stokbrood (kosten €5,- p.p., kinderen gratis). Kinderen krijgen een knapzak en planten-zakboekje mee op pad. Na afloop maken we zelf heksensoep van de oogst op het kasteel. Je krijgt je planten-zakboekje mee naar huis. Aanmelden voor de Foodwalk is verplicht en verloopt via de website www.dagvanhetlandschap.nl.

Infopunt en Kasteel Tongelaar

In Kasteel Tongelaar is sinds 2013 een infopunt van Brabants Landschap ingericht in de kasteeltoren. Hier krijgen bezoekers een kijkje in het leven van das en ree en is informatie verkrijgbaar over de natuur in de omgeving van het landgoed. Vanwege de 'nieuwe bewoners' van het kasteel, Smaakmakers Mill, is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan de herinrichting van Kasteel Tongelaar en het infopunt. Per 1 januari 2016 hebben eigenaren Emil Minten en Hans van der Steijn het spreekwoordelijke stokje overgenomen van Keizer Culinair. De afronding van de bouwwerkzaamheden waren reden voor een feest op zaterdag 5 en zondag 6 maart jl. met de Dag van het Landschap als kers op de taart! Om 13.00 uur zal het infopunt van Brabants Landschap op ludieke wijze heropend worden. Wat we precies gaan doen, blijft nog even een geheim!

Praktische informatie

Wandelaars kunnen hun auto of fiets parkeren nabij splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet mee wandelen.