Op de rand van de Peelhorst en de Slenk van Venlo ligt de Zandvoort, een gebied dat verscholen ligt tussen Escharen en Langenboom.

Een uniek gebied met een lange en boeiende geschiedenis die teruggaat tot de Bronstijd. IVN Grave laat u graag kennismaken met dit stukje natuur in theorie én tijdens een wandeling. Donderdag 21 april is er om 20.00 uur een presentatie over De Zandvoort door landschapsgidsen in het Buitenhuis (op kinderboerderij Buiten-gewoon), Beukenlaan 8 in Velp. En zondag 24 april kunnen belangstellenden samen met de gidsen door het gebied wandelen. Deze wandeling begint om 14.00 uur op de kruising Schrijfakkerweg ( Escharen) / Zandvoortsestraat (Langenboom).

Thema-avond donderdag 21 april

Omdat er zoveel over de geschiedenis en het landschap te vertellen is, organiseert IVN Grave, voorafgaand aan de wandeling, op donderdagavond 21 april om 20.00 uur een presentatie over de Zandvoort. Twee kersverse landschapsgidsen vertellen dan over de bijzonderheden van het gebied en nemen de aanwezigen mee terug in de tijd. De presentatie wordt ondersteund met beelden die alvast een indruk geven van het glooiende en kleinschalige landschap met bossen en houtwallen en mooie doorkijkjes. 

Natuurwandeling zondag 24 april “Door het oog van de schilder”

De wandeling voert door een landschap waar een weldadige rust heerst en waar de deelnemers getuige kunnen zijn van schilderachtige vergezichten. De Zandvoort ligt op de rand van de Peelhorst en de Slenk van Venlo, een beetje verscholen tussen het zuiden van Escharen en het noorden van Langenboom. Door het gebied stromen de Halsche Beek en de Hooge Raam. In meerdere opzichten is dit gebied uniek. Niet alleen vanwege zijn ligging op de rand van de Peelhorst. Ook de Maas heeft een bijzondere rol gespeeld in dit gebied, waarvan de sporen nog in het landschap te ontdekken zijn. Maar ook de mens heeft er zijn sporen nagelaten, al sinds de Bronstijd. Naast het landschap is er natuurlijk ook volop aandacht voor de voorjaarsbloeiers, het gezang van vogels en sporen van dieren, zoals vossen en reeën.

De wandeling van 5 km lang duurt ongeveer 2 uur, wandelschoenen worden aangeraden. Deze wandeling is niet geschikt voor rolstoelen en wandelwagens. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelnemen aan de wandeling is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.