Freeb

Welke band kan zeggen ooit op het podium van ’s lands poptempel Paradiso gestaan te hebben? Het is de droom van elke muzikant. Voor het zestien- en zeventienjarige powertrio Freeb uit Wilbertoord en Wanroij gaat die droom binnenkort al in vervulling: op 30 april, in de Grote Zaal nota bene, en voor een zeer waarschijnlijk uitverkocht huis.

Freeb dankt de plaats aan de deelname aan de 30x2Minuten-Show van Pinguin Radio, een alternatief station. Het nummer Noise werd eerder deze maand twee minuten gedraaid en wist in de daaropvolgende week de meeste stemmen te bemachtigen. Een week later was de band daarom nogmaals in de uitzending en ook daarna gingen de meeste stemmen naar Freeb.

De afgelopen maanden hebben zo’n 120 bands een nummer ingestuurd, Freeb wist als vijfde te eindigen. Dat had zelfs hoger kunnen zijn als de band al een week eerder was gedraaid. Op 30 april spelen tien bands in de Kelder, tien bands in de Bovenzaal en de tien die het hoogste eindigden staan op het hoofdpodium. ‘Pinguins in Paradiso’ wordt voor de vierde keer gehouden. De vorige drie edities waren uitverkocht. Wie mee wil, kan de Freeb-facebookpagina checken.

Noorderslag en Festyland

Het is niet het eerste wapenfeit van de nog altijd jonge muzikanten. Het is 2013 als Freeb (dan nog Free Beer), bestaande uit de veertienjarige zanger-gitarist Reg Verstegen (Wilbertoord) en de dertien jaar oude drummer Eddy van de Steeg (Wanroij) de Buma Music Academy Award winnen als de beste schoolband van Nederland. Juryvoorzitter Eric van Tijn is onder de indruk.

In januari 2014 opent de band, met bassist Gijs van Hout (Boekel), Eurosonic Noorderslag. Muziekrecensenten noemen het drietal 'misschien wel de grootste sensatie' van de regionale festivals. Covers maken plaats voor eigen nummers. In 2015 besluiten de jongens dat de naam Free Beer niet langer bij hun leeftijd noch imago past. ‘Freeb’ wordt vervolgens gepresenteerd in een overvolle Rosso Rocco op Festyland. De jongens, dan 15 en 16, veroveren het publiek met speels gemak en enthousiasme. 

Van daaruit ontwikkelt de band zich in de breedte, meer grunge-invloeden mengend. Het publiek ziet een show die inmiddels hun handelsmerk is: geestdriftig en rauw, agressief maar ook vol humor.