Senioren Hobby Centrum Mill zal per 1 september mogelijk gaan starten met nieuwe hobby groepen: o.a. modelbouw (metaal/hout) - houtsnijtechnieken - koperslager en boekbinder.

Koperslager

Voor veel mensen klinkt het beroep koperslager en ketellapper wel bekend in de oren. Deze kennis houdt echter vaak op bij het weten dat het iets met koper en ketels te maken heeft. Dat de ketellapper iemand was die bij de deuren langs ging en, zoals het woord al zegt, aan huis de ketels en andere koperen voorwerpen oplapte is vaak al een onbekend gegeven, om dan maar te zwijgen van de werkzaamheden of technieken die door de koperslager verricht werden.

Modelbouw

Modelbouw (hout-metaal) is een fascinerende hobby. Met een beetje geduld en volharding kom je een heel eind. De meeste mensen kiezen deze hobby omdat ze geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp, je hebt veel verschillende mogelijkheden. Het maken van schaalmodellen volgens voorbeeld of werktekening. Mogelijkheden zijn bv. een boot op schaal bouwen of een stoommachine van metaal. Het is een ontspannende hobby. Het is niet alleen lijmen, plakken, draaien, frezen, vijlen, schuren en schilderen. Maar ook kennis vergaren en ervaringen delen met andere modelbouw liefhebbers is een van de leuke aspecten. Het belangrijkste is natuurlijk om er plezier aan te beleven.

Houtsnijtechnieken

Het Friesche houtsnijwerk is een van de oudste hobby’s in Noord-Europa (Scandinavië en Fryslân). Het wordt al eeuwenlang beoefend en wordt van oudsher benut voor het versieren van gebruiksvoorwerpen zoals fotolijstjes, kistjes, stoven, mangelplanken, sleutelrekjes, tabakspotten, lepeldoosjes, lepelrekjes etc. In Friesland is het houtsnijwerk onderdeel van de traditionele kunst en cultuur. Vooral rond de tweede wereldoorlog was deze kunstzinnige hobby populair, omdat het een goedkoop tijdverdrijf was. Tot op de dag van vandaag zijn nog veel hobbyisten actief met dit ambacht en zij tonen hun creaties graag op hobbybeurzen. Ieder hanteert een eigen techniek, soms nog geleerd van hun voorouders. De soort hout (meestal lindehout) is een zeer persoonlijke keus en er worden verschillende gereedschappen gebruikt, zoals messen, gutsen, beitels, enz.

Boekbinder 

Is het fysiek samenstellen van een boek uit een aantal aparte vellen papier. Had het boekbinden ambacht niet bestaan, dan hadden we nu nooit kunnen beschikken over geschreven bronnen van honderden jaren oud. Staat u daar weleens bij stil? 99,9% van de boeken wordt gelezen zonder dat men zich afvraagt hoe een boek in elkaar zit. Het is logisch dat een boek bestaat uit losse vellen, maar hoe deze vellen tot een boek gemaakt worden, staan er maar weinig bij stil. U waarschijnlijk wel? Oude boeken zijn te repareren, deze mooie techniek is binnen kort te leren bij het Senioren Hobby Centrum.

Interesse om mee te doen, geef je op! Zie www.seniorenhobbycentrum.nl of bel even 0486 - 42 10 88.