Afgelopen week beklommen 242 BIG Challenge deelnemers de Alpe d’Huez. De afgevaardigden uit de varkens-, pluimvee- en rundveehouderij zijn al jaren de grootste deelnemersgroep aan Alpe d’HuZes. Ook een aantal leden uit onze gemeente deden met BIG Challenge. Met een cheque van € 1.058.162 kwamen de boeren over de finish.

Tijdens een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst op dinsdag 31 mei kwamen fietsers, supporters en vrijwilligers op de top van de Franse berg Alpe d’Huez samen om hun dierbaren te gedenken. Daar lieten zij samen het getal 1.026.649 zien, het bedrag dat ze met z'n allen bijeen hebben gebracht voor onderzoek tegen kanker. Donderdag 2 juni is dit bedrag nog verder opgelopen tot € 1.058.162. Op 1 oktober wordt het definitieve eindbedrag bekend gemaakt. De voorlopige tussenstand van de hele Alpe d’HuZes werd donderdagavond bekend gemaakt: € 10.738.427,81. Een super prestatie: BIG Challenge brengt 10% van de donaties binnen.

Door deelname aan Alpe d’HuZes willen boeren laten zien dat niet alleen de bedrijven en de gezondheid en het welzijn van de dieren hen aan het hart gaat, maar dat ze samen mee willen helpen te voorkomen dat mensen overlijden aan kanker. 

Op woensdag liepen Frans en Linde Duijnstee, Sverre Verbeeten en Mim Gerritsma en Gabriëlle Duijnstee de berg een keer en op donderdag beklommen Miranda Peters uit Sint Hubert en Bart Hendriks uit Langenboom zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez. 

Het is de achtste keer dat boeren, dierenartsen, leveranciers en andere betrokkenen onder de noemer ‘BIG Challenge’ aan Alpe d’ HuZes deelnemen. “Het was een supermooie ervaring, echt top. We mochten met ons kalverteam, als nieuwe deelnemende sector, over de finish. Geweldig, ook die reactie van het publiek. Je voelt de waardering,” zegt Miranda Peters, kalverhoudster uit Sint Hubert. Bart Hendriks, fietste de berg vijf keer op: “Het was super indrukwekkend. Helaas was door het weer een 6e keer niet meer mogelijk. Samen over de finish was super!”

BIG Challenge is gestart in 2009 door Herman Houweling. In de afgelopen jaren haalden boeren ruim 8 miljoen euro op voor onderzoek tegen kanker. Dit bedrag is voor 100 procent gedoneerd aan Alpe d’HuZes/KWF Kankerbestrijding.