Zondag 19 juni opent een nieuwe groepsexpositie op Kasteel Tongelaar in Mill, onder de naam METAMORFOZE. De drie deelnemende kunstenaressen zijn zeker niet de minste; Nathalie Mannaerts, Anne ten Donkelaar en Monique Benthin.

Nathalie Mannaerts (1967, Den Haag) studeerde in 2014 Cum Laude af aan de Koninklijke Akademie Den Haag, met de Goedman Encouragement Award in haar zak. Nathalie schildert de natuur vol avontuur en klein kindergeluk. Sneeuw in je haar, een geheime hut in het bos, kampeervakanties bij een meer... Haar werk is vol mystiek natuurgeweld, figuratief en naturalistisch tegelijk. Zoals Nathalie het zelf zegt: “De natuur schilderen is als het schilderen van jezelf. Je kunt terug naar wat je ooit was; puur, onschuldig en ondeugend“.

Anne ten Donkelaar (1979, Utrecht) maakt collages, of eerder bloemconstructies, van plaatjes en écht plantaardig materiaal tot sprookjesachtige werkjes. Volgens Anne zien wij de schoonheid en kwetsbaarheid van veel dingen niet meer door de gejaagdheid van ons bestaan. Uit alledaagse vondsten in de natuur maakt Anne kleine verhaaltjes. Als ontwerpen voor een prachtig toneel-podium, waarin je verbeelding zijn eigen gang kan gaan. Onkruid wordt poëzie. Haar werk laat ons even stil staan bij de sterfelijkheid van alles, maar is bovenal een eerbetoon aan het leven zelf. Anne studeerde in 2007 af aan de HKU (Utrecht) en exposeerde in Londen, Parijs en Paleis het Loo.

Monique Benthin (1965, Antwerpen/Rotterdam) studeerde na een carriere als klassiek ballerina in 1999 zeer eervol af aan de Rotterdamse ‘Willem de Kooning’ Academie voor Schone Kunsten, afdeling 2D. Naast collages en fotografiewerken maakt Monique sculpturen en assemblage-kunst, is ze auteur en doet ze hele grote kunstpoducties voor kunstproducent Mothership in Rotterdam. Haar werken hebben thema’s als Maatschappij, Identiteit, Emotie en het eigen ‘zijn’. Doordat ze speelt met ‘echt’ en ‘onecht’, ontstaat er een imaginaire wereld, een droomwereld. Haar werken doen een beetje denken aan de rariteitenkabinetten uit de 18de eeuw. De vreemde objecten in gekke combinaties en materialen leveren bizarre, soms komische tafereeltjes op. Maar de schoonheid en poezie is overal aanwezig.

METAMORFOZE, de titel van de expositie, verwijst naar een roman van Louis Couperus. Couperus was een echte Romanticus, een kunststroming die eind 1800 ontstond als tegenreactie op de Verlichting. Kunstenaars zochten schoonheid en troost in de natuur, in tijden van verval en onheil. Zij deden dat door een fantasiewereld te scheppen. Een heel actueel thema en een titel die recht doet aan het werk van deze kunstenaars.

De expositie is van 19 juni t/m 28 augustus te zien op Kasteel Tongelaar in Mill. Zondag 19 juni zijn de deelnemende kunstenaars zelf ook aanwezig om hun werk toe te lichten en bereid tot een kleine rondleiding voor geïnteresseerden. Openingstijden: elke zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

www.kasteeltongelaar.nl