Op zaterdag 16 en zondag 17 juli worden op acht plekken in het Land van Cuijk bijzondere verhalen verteld over Oorlog & Vrede in het Land van Cuijk. Zo ook in Mill

Van het bouwen van verdedigingslinies (Peel-Raamstelling en Maaslinie) en de Slag bij Mill, die de Tweede Wereldoorlog inluidde, tot de evacuatie van Vierlingsbeek, de Slag om Overloon en de verovering van de brug bij Grave als onderdeel van Operatie Market Garden.

Directe aanleiding voor de organisatie van het themaweekeinde is de wens van de provincie om meer bekendheid te geven aan het vorig najaar geopende Herinneringspark Koude Oorlog. De provincie organiseert samen met Erfgoed Brabant een publieksopening in het weekeinde van 16 en 17 juli. Op het voormalige MOB-complex rijdt de St. Bravo Compagnie rond met oude legervoertuigen, worden persoonlijke verhalen verteld over wat ook wel ‘de Vergeten Oorlog’ wordt genoemd en zijn tentoonstellingen en films te zien over de Koude Oorlog. In een van de loodsen worden een Amerikaanse én een Russische raket geëxposeerd.

Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Land van Cuijk heeft, in samenspraak met de provincie, de gelegenheid van de publieksopening van het Herinneringspark aangegrepen om in hetzelfde weekeinde ook andere ‘bijzondere verhalen’ over oorlog en vrede in het Land van Cuijk te vertellen.

Tijdens het themaweekeinde verzorgt de stichting Sporen van de Oorlog elke dag drie rondleidingen in Mill. Deze starten dat weekend om 11.00, 13.00 en 15.00 uur bij de Blokland-bunker bij de brug aan de Langenboomseweg. Het Kazemattenmuseum in Grave is geopend, evenals het naastgelegen Gemaal van Sasse. 

De Maaslinie in Cuijk leent zich voor een indrukwekkende wandeltocht, met onder meer een bezoek aan de Kazemat Katwijk-Zuid. De wandeling begint bij Fotoarchiefdienst in Cuijk waar een tentoonstelling over 100 jaar Vierdaagse kan worden bezichtigd.

In Boxmeer verzorgen groeters bijzondere wandelingen langs het (oorlogs)verleden van hun dorp. 

Er is een fietstocht uitgezet in het Verboden Gebied (Vierlingsbeek en omgeving). De fietstocht kan ook onder de begeleiding van een groeter worden gedaan. 

Museum Van Postzegel tot Tank in Groeningen is geopend en uiteraard is ook het Oorlogsmuseum in Overloon toegankelijk.

Op beide dagen beginnen de activiteiten om 11.00 en duren tot 16.00 uur. Alle activiteiten zijn gratis, met uitzondering van het bezoek aan het Oorlogsmuseum en het Kazemattenmuseum.

Voor meer informatie over het programma zie oorlogenvrede.landvancuiijk.nl.