Vanaf september start er bij het Senioren Hobby Centrum in Mill een nieuwe hobby groep koper slaan, op maandag middag en/of maandag avond, 1x per maand.

Diverse deelnemers hebben zich voor deze zeer oude ambacht techniek reeds aangemeld, er is nog plaats voor maximaal 3 personen. Het SHC zorgt voor de juiste gereedschappen en materialen. Teamleider: Jan van Boxtel.

Wat is koper slaan? Een koperslager is een ambachtsman die platen koper of andere zachte metalen bewerkt. Dit bewerken omvat verschillende bewerkingen, zoals knippen, buigen, solderen en felsen. Siervoorwerpen ontstaan wanneer de koperslager een plaat koper in een houten mal (of vorm) slaat (drijft) en daarmee omvormt tot een sier- of gebruiksvoorwerp. Op deze manier konden grote gebruiksvoorwerpen zoals borden betrekkelijk snel in serie worden geproduceerd, zonder gebruik te maken van speciale ovens. Tijdens de industriële revolutie is dit ambacht in onbruik geraakt door de opkomst van persen die het werk waar een ervaren koperslager enkele uren over deed, in enkele seconden konden uitvoeren.
Voor veel mensen klinkt het beroep koperslager en ketellapper wel bekend in de oren. Deze kennis houdt echter vaak op bij het weten dat het iets met koper en ketels te maken heeft. Dat de ketellapper iemand was die bij de deuren langs ging en, zoals het woord al zegt, aan huis de ketels en andere koperen voorwerpen oplapte is vaak al een onbekend gegeven, om dan maar te zwijgen van de werkzaamheden of technieken die door de koperslager verricht werden.

Koperslagers hielden zich vooral bezig met het maken van huishoudelijke en bedrijfsmatige gebruiksvoorwerpen. Koperwerk was o.a. zeer geliefd als keukengerei, maar ook op de boerenbedrijven werd veel koperwerk toegepast denk aan melkemmers, melkbussen e.d. Hoewel functionaliteit hierbij vaak voorop stond, zijn er heel veel koperen voorwerpen die qua uiterlijk en afwerking een enorme schoonheid bezitten. Maar, ook vroeger waren begrippen als status en besteedbaar inkomen al geen onbekende kreten, dus niet iedereen kon zich dat veroorloven.

Deze unieke hobby is nu mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum.

Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ff bel even Frans: 0485 - 45 71 079.