Sinds enkele weken is in Museum Jan Heestershuis in Schijndel de tentoonstelling Kees Bastiaans: Het leven was mooi te zien. Hierin wordt een overzicht gegeven van het werk van deze kunstenaar uit Mill. De expositie loopt tot en met 2 oktober 2016.

Kees Bastiaans

Kees Bastiaans (Mill, 1909-1986) gaf al op jonge leeftijd blijk van zijn wil om te gaan tekenen en schilderen. Hij nam teken- en schilderlessen maar werkte aanvankelijk als huisschilder. Zijn hart lag echter bij de schilderkunst en hij koos ervoor om daar zijn brood mee te gaan verdienen. Dat was geen makkelijke weg, maar uit zijn diep geloof putte hij een onverwoestbaar optimisme. Dit religieuze gevoel bracht hij in zijn werk tot uiting. En ook de vitaliteit en het dorpsleven van Brabant wist hij in zijn kleurrijke werken op een bijzondere wijze vast te leggen. Daarbij ontwikkelde hij al vroeg een zeer eigen handschrift. De titel van de tentoonstelling verwijst naar het motto van de levensgenieter Kees Bastiaans: ‘Het leven was mooi’ was de tekst die hij zelf koos voor zijn bidprentje.

Ontwikkeling

De expositie geeft een beeld van de ontwikkeling die in het werk van Kees Bastiaans is te zien. Hij schilderde aanvankelijk nog in traditionele stijl en in gedekte, vrij donkere kleuren. Maar geleidelijk aan werden zijn toets en kleuren lichter om uiteindelijk uit te komen bij het gebruik van duidelijke contouren en primaire kleuren.

Catalogus 

Bij de overzichtstentoonstelling verschijnt een catalogus geschreven door Jan Geerts en uitgegeven door de Stichting Vrienden van Museum Jan Heestershuis.

Algemene informatie

Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel, 073 - 54 92 276 www.museumjanheestershuis.nl. Openingstijden: di. t/m zo. 13.00 tot 17.00 uur.