Na jaren voorbereiden gaat op zaterdag 8 oktober natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk officieel open. Een bijzondere dag voor het team van Maashorst.

“We hebben de afgelopen tijd kantoor gehouden in een noodgebouwtje omdat ons eigen gebouw nog niet af was. Dat was heel aandoenlijk, maar we zijn blij dat het ceremoniegbouw nu klaar is”, aldus Gerbine Blankers. We spreken haar en Roy van Boekel over de natuurbegraafplaats en de opening.

Natuur in oude staat hersteld

Roy van Boekel weet alles van het natuurgebied. “Natuurgebied de Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. Zo’n 7000 jaar geleden werden in dit gebied al mensen begraven in grafheuvels. We hebben ons gebied opnieuw ingericht om de ecologische waarde te verhogen. Er is nu een ven dat veel dieren trekt. Er is plaats gecreëerd voor heidevelden en grasland met heel veel wilde bloemen. Zo’n 13,5 hectare landbouwgrond is omgevormd naar hoogwaardige natuur. Alleen inheemse bomen en planten zijn gebruikt bij de aanleg. Goed voor de natuur, want de oude bewoners zoals de buizerd en de das komen terug. Het wordt hier de komende jaren alleen nog maar mooier”.

Gloednieuw ceremoniegebouw 

Gerbine loopt met ons door het ceremoniegebouw. Het is er een drukte van belang want alles moet op 8 oktober helemaal klaar zijn. “Het gebouw is helemaal gericht op de natuur. Als je binnen staat, kijk je helemaal uit over Maashorst. Een afscheid binnen voelt daarom als een afscheid in de natuur. Dat vinden we heel belangrijk. Want wij staan voor de rust, ruimte, tijd en vrijheid die de natuur ons biedt. Wij geloven in de kracht van de natuur en de troostende werking die daar vanuit gaat”. Het is inderdaad een bijzondere hoeve met een smaakvol interieur. Maar het uitzicht over de natuurbegraafplaats blijft absoluut het meest indrukwekkend.

Opening met heel veel activiteiten

De opening wordt een mooie dag. “Hopelijk is het mooi weer, want er is buiten van alles te doen. We willen de bezoekers de 8ste kennis laten maken met het prachtige gebied en onze filosofie die uitgaat van de kracht van de natuur en de vrijheid die we mensen kunnen bieden. Dat is buiten het mooist. Er komt livemuziek, zijn verschillende presentaties en lezingen en inspirerende wandelingen in de natuur”. De infomarkt is gereserveerd voor lokale uitvaartondernemers die hun mogelijkheden presenteren voor een natuurbegrafenis. Gerbine en Roy hopen natuurlijk dat er veel mensen komen kennismaken. “Je kunt van alles lezen over Maashorst, maar als je er zelf bent, ervaar je de kracht en troostende werking van de natuur pas echt.

De opening van natuurbegraafplaats Maashorst aan de Franse Baan 2 te Schaijk is op zaterdag 8 oktober van 12.00 uur tot 17.00 uur.