Soms kun je bij de opvoeding wel wat ondersteuning gebruiken, maar wat zijn de mogelijkheden? Tijdens een interactieve avond bij Metameer in Boxmeer worden ouders en medeopvoeders uit het land van Cuijk bijgepraat over jeugdhulp.

Na inleidingen door het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en Jeugd Geestelijke Gezondheid Zorg) GGZ wordt aan de hand van stellingen verder gepraat.

Er is veel veranderd in de Jeugdzorg sinds gemeenten per 1 januari 2015 hiervoor de verantwoordelijkheid mogen dragen. Gemeenten waren al eerder verantwoordelijk voor Jeugd gezondheidszorg, preventief lokaal jeugdbeleid en ondersteuning bij (lichte) opvoedtaken. Vanaf 2015 zijn daar de geïndiceerde jeugdzorg, de geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen (jeugd-ggz) en de zorg voor jeugd met een licht verstandelijke beperking (jeugd-lvb) bijgekomen. Ook de jeugdbescherming en de jeugdreclassering vallen nu onder verantwoordelijkheid van de gemeentes. Door de zorg dichterbij de burger te brengen kan de zorg beter, efficiënter en goedkoper worden georganiseerd.

De gezamenlijke gemeenten uit het Land van Cuijk hebben ervoor gekozen om jeugdzorg onder te brengen bij Centrum voor Jeugd en Gezin. Voor iedereen die ondersteuning nodig heeft is dit de plek waar je naar toe kunt met je vragen.

Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder, zijn de gebruikelijke aanloopproblemen achter de rug en is het tijd om te kijken wat deze decentralisatie voor de burger, en de betreffende hulpvrager in het bijzonder, heeft opgeleverd. De politiek volgt deze ontwikkeling op de voet; vandaar dat de afdelingen CDA Land van Cuijk een bijeenkomst organiseren om de ervaringen van de betrokkenen te kunnen horen.

Jeugdzorg dichter bij de burger. Wordt dit door betrokkenen ook zo ervaren? Weet men de weg te vinden bij hulp- en ondersteuningsvragen? Wat als ik niet meer terecht kan bij Jeugdzorg omdat, gezien leeftijd, de toegang gesloten is?

Woensdag 12 oktober gaan wij met professionals, ervaringsdeskundigen (ouders en cliënten), verwijzers en medewerkers van onderwijs en Centrum Jeugd en Gezin (CJG) interactief in gesprek om te ervaren wat het de burger heeft opgeleverd. Jeugdzorg en dan...?

Voorafgaand aan dit gesprek zal de GGZ een inleiding verzorgen en zal het CJG de aanwezigen uitleg geven over hun doelstelling, aanbod en toegang. Ook de relatie met de WMO en de werkwijze waarmee men de betreffende hulpvragers hoopt te ondersteunen komen uitgebreid aan bod.

Iedere belangstellende is van harte welkom op woensdag 12 oktober 20.00 uur (vanaf 19.30 uur inloop) in Metameer, Stationsweg 5 5831 CR Boxmeer. Toegang is gratis.