‘Als er feest is in mijn dorp, dan speelt het harmonieorkest’, zo luidde de titel van een gedenkboek, uitgegeven bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van harmonie Gaudete in Domino uit Cuijk.

En inmiddels al meer dan 115 jaar heeft Gaudete in Domino getracht kleur aan de Cuijkse gemeenschap te geven. Met grote concerten, veelal in se schouwburg. Maar ok concerten in de wijken, dodenherdenkingen, serenades, kerkelijke vieringen en zo voort.

Bij de keuze van haar jaarprogramma laat harmonie Gaudete zich leiden door een evenwichtige vertegenwoordiging van zowel klassieke als origineel voor harmonieorkest geschreven composities. Ook het populaire genre komt aan bod, met name tijdens dit zomeravondconcert.

En eens in de vijf jaar neemt Gaudete deel aan het concours, de 'concertwedstrijd' die door de muziekbond georganiseerd wordt. Ieder keer een moment om als orkest eens te onderzoeken waar je staat, wat je niveau is.

Of zoals de website van de muziekbonden het zegt: ''Het concours is een mooi middel om je als orkest te meten wat je niveau is. Los van het concours zelf is het juist de voorbereiding die van grote waarde is. Er wordt zeer intensief op een aantal stukken gerepeteerd, waardoor alle puntjes op de i kunnen worden gezet. Ook is er veel aandacht voor de individuele muzikant. Tijdens groepsrepetities of individuele lessen wordt veel aandacht besteed aan techniek, instrumentbeheersing en intonatie.'

Eén van de voorbereidingen op het concours is een try-outconcert, waarvoor harmonie Sint Willibrord uit Mill de Cuijkse harmonie gastvrijheid verleent. Een uitwisselingsconcert dus, in de vaste ruimte van Sint Willibrord, De Wester in Mill.

Voor het concours heeft dirigent Joost Hendriks het thema 'Koninklijke legende' gekozen. In de beschrijving van de twee te beoordelen werken komt dat duidelijk tot uitdrukking. Met deze stukken gaat Gaudete naast het schilderen van een aantal mooie muzikale portretten ook daadwerkelijk een verhaal proberen te vertellen.

In ‘Land of Legends’ worden we door de Duitse componist Andreas Ludwig Schulte meegenomen in de fictieve wereld van legendes, sagen en sprookjes. De muziek beschrijft de majestueuze contouren van de plaats van handeling. De instrumentatie zorgt er mede voor dat we ons direct in Middeleeuwse sferen wanen. De toevoeging van het scherp koper geeft zelfs een heldhaftige tintje.

'The legend of the Amber Room' vertelt over de mysterieuze verdwijning van the Barnstenen Kamer. In opdracht van de eerste Pruisische koning Friedrich I werd vanaf 1701 in het Berliner Stadtschloss een kamer met een wanddecoratie van amber gebouwd. In 1716 werd deze wanddecoratie door Friedrich I aan de Russische Tsaar Peter de Grote geschonken die haar in het Catharinapaleis in St. Petersburg tentoonstelde. In de Tweede Wereldoorlog werd ze door de Duitsers geroofd en naar Königsberg gebracht. Sindsdien lijkt de 'Amber Room' van de aardbodem verdwenen te zijn en zijn er vele speculaties en vermoedens over wat er mee gebeurd zou zijn...

Naast de nummers van het concours zal Gaudete uiteraard ook wat andere repertoire ten gehore brengen.

Kortom, alles is aanwezig voor een mooie en muzikale avond, voor jong en oud.

Zaterdagavond 5 november, in De Wester in Mill. Aanvang 19.00 uur.