Er is de laatste jaren steeds meer interesse in het leven van de honingbij. En niet voor niets natuurlijk. Het gaat niet overal even goed met deze en andere bestuivers.

Bent u benieuwd wat erbij komt kijken om bijenvolken toch gezond en zo sterk mogelijk te houden? Dat kan. U mag met ons mee.

De bijen vliegen weer. De imkers dus ook. Af en toe. Als de zon hun wereld wat opwarmt. Want bijen zijn koudbloedig.

Hét signaal van de vliegplank. De imker haalt zijn pijp weer tevoorschijn. De volken moeten gecontroleerd worden. Hoe hebben ze de winter overleefd? Zijn ze nog sterk genoeg?

De kasten moeten geïnspecteerd en schoon gemaakt worden. Grote schoonmaak dus. Oude raampjes moeten vervangen worden en zo meer.

En u mag meekijken! Want ook dit jaar organiseert de bijenhoudersvereniging van Mill en omstreken, St. Ambrosius weer een meeloopcursus. Deelnemers mogen over de schouder van de imker meekijken!

Waarom doen we dit? Als vereniging willen we u graag de gelegenheid geven om kennis te maken met het leven onze bijen. En het leven van de imker natuurlijk.

Het is alweer het zesde jaar dat we dit doen. De deelnemers zijn nog steeds enthousiast. Dus gaan we ermee door. Een paar deelnemers zijn blijven hangen en hebben nu zelf één of meerdere volken. De meesten niet. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Zij hebben er gewoon een boeiende ervaring bij.

Wat betekent het voor u als u meedoet? U wordt tijdens het bijenseizoen (april t/m september) gekoppeld aan een ervaren imker. Samen kunt u dan bepalen wanneer u met hem/haar mee gaat. Als het interessant is natuurlijk, én als het u en vooral de bijen uitkomt. Want die zijn natuurlijk de baas. De imker past zijn ritme aan. We storen ze niet als het niet nodig is.

In de praktijk betekent dit vijf á zes bijeenkomsten verdeelt over het seizoen. De eerste is meestal medio april. Als de temperatuur en natuur het toestaan. Daarvoor organiseren we nog een kennismaking voor de hele groep. Een beetje de theorie van het imkeren en de “bijenweide” (drachtplanten). En natuurlijk kennis maken met elkaar.

De kosten voor de cursus zijn dit jaar € 25,00. Dankzij een bijdrage door de Raboclubkas kon de prijs omlaag. Onze dank aan iedereen die op ons gestemd heeft.

U krijgt hiervoor een boek over de praktijk van het houden van bijen. Een pot zelf geslingerde honing (indien mogelijk. We zijn afhankelijk van de natuur). En natuurlijk het belangrijkste, een boeiende inkijk in de praktijk van de imker en het leven van de bijen.

Voor een beschermkap en handschoenen zorgen wij. U zorgt voor dekkende kleding. Uw imker zal u uitleggen waarop u daarbij moet letten.

U kunt zich aanmelden bij:

P. Selten
0485 - 31 43 15 / 06 - 20 54 14 83
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.