Na zijn eerste theatervoorstelling, Scherven Brengen Geluk, waarmee hij het 12,5-jarig jubileum van zijn dwarslaesie vierde, komt presentator en theatermaker Marc de Hond na een succesvol seizoen opnieuw met zijn nieuwe productie: Wie Bang Is, Krijgt Ook Klappen.

Een voorstelling over angsten en hoe deze te overwinnen, aan de hand van het bijzondere levensverhaal van zijn opa. “Ik denk dat als Paul Verhoeven over dit verhaal hoort, hij het direct zou willen verfilmen.”

Bang

Marc de Hond was als kind altijd heel bang, voor van alles. “Om kanker te krijgen, maar ook voor heel banale dingen die ik op televisie zag: Bassie en Adriaan, de haai uit Jaws, de duiker uit Amsterdamned, neerstortende vliegtuigen.” Hij had een levendige fantasie en kon na het zien van een enge film nachtenlang niet slapen. Maar inmiddels is hij daar van af. “Op een gegeven moment overkwam mij alles waar ik bang voor was. In 2002 ging het zowel mis met mijn bedrijf als met mijn rug. Toen ik de internetmiljoenen kwijt was en met een dwarslaesie in het ziekenhuis lag, leek het alsof ik niets meer te verliezen had. Het bijzondere is dat ik daarna een prachtig leven heb teruggekregen. Alleen mijn angsten kwamen gelukkig niet meer terug.”

Voorstelling

De Hond besloot een voorstelling te maken over angsten. Juist in deze tijden. “Als ik het nieuws volg heb ik het idee dat veel mensen bang zijn. Bang voor moslims, voor terrorisme en aanslagen, maar ook dat populisten, angstzaaiers als Wilders aan de macht komen. Het is Trump al gelukt. Aan de andere kant leven we in de veiligste tijd ooit. Nog nooit in de wereldgeschiedenis hadden mensen het zo goed en veilig als wij hier, op dit moment, in Nederland. We hebben de hoogste levensverwachting, de meeste welvaart… Volgens mij nemen mensen vanuit angst niet de beste beslissingen. Dus vind ik het de hoogste tijd voor een voorstelling over angst.”

Humor

Wie Bang Is, Krijgt Ook Klappen bevat twee verhalen, waarvoor De Hond elk een eigen stijl hanteert. “Aan de ene kant is er een conference waarin ik het thema angst van allerlei kanten onder de loep neem. Dat gedeelte van de voorstelling zit vol grappen, waarbij ik me heb laten inspireren door de comedians waarmee ik bij De LULverhalen heb opgetreden, zoals Hans Sibbel en mijn regisseur Silvester Zwaneveld. Aan de andere kant is er het bijzondere oorlogsverhaal van mijn opa Sam. Daarbij heb ik meer gekeken naar Diederik van Vleuten, die in zijn laatste voorstellingen prachtige verhalen vertelt en het tegelijkertijd durft om bijvoorbeeld een kwartier helemaal geen grap te maken.”

Tickets

Wie Bang Is, Krijgt Ook Klappen is aanstaande vrijdag 27 oktober om 20.15 uur te zien in Theater Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill. Tickets zijn a 16,00 euro inclusief consumptie online te bestellen en af te halen aan de balie van Myllesweerd. Check de rubriek Theater op www.myllesweerd.nl.