Afgelopen voorjaar was basisschool De Kameleon uit Mill op bezoek bij het belevingsbos van het IVN (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid).

Er werd naar hartenlust gespeeld in het bos op het blotevoeten pad en de klimwand bij de boomhut. Deze objecten in het belevingsbos zijn een van de vele projecten die vrijwilligers van het IVN samen realiseerden.

Het IVN is een landelijke natuurorganisatie met lokale afdelingen, waarvan Grave er één van is. Dit is een actieve club met diverse werkgroepen op het gebied van oa vogels, amfibieën, landschap en ruimtelijke ordening. Echter er is één maar... de leeftijd loopt al jaren op en nieuwe aanwas blijft uit. De reden? Het prachtige clubgebouw Buitenhuis in Velp ligt misschien 'verstopt' op landgoed Mariëndaal en volgens landelijk onderzoek laat de naamsbekendheid van het IVN nog te wensen over.

Nationale Parken

Als men op straat vraagt naar wat het IVN is of doet weten velen niet te vertellen dat deze organisatie zich inzet voor educatie en behoud van onze Nationale Parken zoals De Loonse en Drunense Duinen, De Hoge Veluwe of De Biesbosch. Jammer, want het IVN wil ervoor zorgen dat de Nationale Parken een markant onderdeel van Nederland worden, en dat ons land behalve om kaas, tulpen en Amsterdam ook bekend komt te staan om haar fantastische natuurgebieden.

Tongelaar en het Raamdal

Het IVN brengt mensen in contact met natuur in de directe leefomgeving zoals dat in de gemeente Mill en Sint Hubert wordt gedaan met natuurwandelingen op Tongelaar, het Langven en het Raamdal. Het IVN zorgt voor natuurbeleving en bevordert de educatie via cursussen, excursies, wandelingen of thema-avonden. De doelgroep hiervoor is breed: gezinnen met kinderen, gepensioneerden of kleuters op de basisschool. Kennis van de natuur overbrengen is het doel. Bij IVN Grave is onlangs ook de groep 13+ gestart: met een aangepast programma wil zij jongeren meer interesseren voor de natuur. Het programma wordt natuurlijk op hen afgestemd. Zo wordt, naast het gebruik van de traditionele landkaart en het kompas, ook gebruik gemaakt van een app om dierensporen te onderzoeken.

Beleef de natuur!

Dat ook basisscholen uit de omgeving nu hun weg weten te vinden naar het IVN in Velp bij Grave stemt positief. Op die manier kan het IVN de jeugd spelenderwijs meer leren over de natuur en hopen ze natuurlijk dat zij hieraan ook actief gaan bijdragen. Want bij het IVN is van alles te doen en zijn er diverse mogelijkheden om je vaardigheden te ontwikkelen. In het bos kan er gebouwd worden, getimmerd of als men goede ideeën heeft voor een groter project zoals een echte boomhut kan dit uitgevoerd worden. Je kan als gids klaargestoomd worden om met een groep de natuur te ontdekken. Of als jeugdbegeleider ga je op pad en bouw je samen een heus vlot. Ook worden er lezingen georganiseerd en praten gastsprekers over een actueel onderwerp zoals de vistrap bij de stuw van Grave.

Kom gerust eens kijken!

Wil je graag eens komen kijken in het belevingsbos? Neem dan contact op met de boswachter Wil van Hout 0485-453809 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of kom eens kijken in Velp of kijk op de website www.ivn.nl/grave.