Dit werk van Jo Willems heet “De lange reis van drie heiligen”

Van 26 januari t/m 25 februari 2018 Is er in het Kunstation in Uden een expositie te zien met drie kunstenaars uit Nederland. Een van hen is Jo Willems uit Mill. Maar ook van Redmer Hoekstra uit Zwolle en Patrick van der Linde uit Landsmeer zijn er werken te bewonderen.

Over Jo Willems

Jo Willems (Langenboom 1954) ontdekt zijn passie voor schilderen al op zeer jonge leeftijd, nog voor de tijd dat hij besluit een opleiding aan de schilderschool te volgen. De tijd dat Willems het beroep van huisschilder combineert met zijn kunstenaarschap duurt echter relatief kort. De gang naar de kunstacademie te Arnhem is begin jaren tachtig onvermijdelijk.

De jaren op de academie brengen niet wat de kunstenaar ervan verwacht. Willems weet na tal van reeds gehouden exposities exact in welke richting hij zichzelf wil ontwikkelen en vindt de druk om zich te nadrukkelijk te moeten wijden aan conceptuele kunst onnodige ballast. Het is in zekere zin goed dat Willems destijds standvastig is gebleven. Ruim twintig jaar dag in dag uit bezig zijn met zijn vak heeft ervoor gezorgd dat we vandaag de dag kunnen genieten van één van de betere fijnschilders.

Een blik op recent werk van Willems doet in eerste instantie denken aan dat van een aantal surrealistische voorgangers. Voorstellingen in diens schilderijen zetten de kijker snel aan tot een absurdistische kijk op de wereld en gebruik van steeds terugkerende voorwerpen roepen qua samenhang meteen vragen op.

Een nadere beschouwing laat echter zien dat niet alleen surrealistische invloeden aan de bakermat van Willems schilderijen staan. De kunstenaar hecht zichtbaar veel waarde aan goniometrische aspecten, waardoor een associatie met magisch realistische schilders ook voor de hand ligt. Fel kleurgebruik tenslotte doet al snel denken aan een palet dat de meeste stillevenschilders hanteren.

Willems gaat uiterst gedetailleerd te werk. Enkele doeken zijn opgebouwd uit meerdere verflagen. De kleuren mengt de kunstenaar zelf uit de drie zuivere primaire en wit. Willems wil met een bepaalde kleur meteen het gewenste resultaat. De kleinste maat penselen garanderen een weergave die uiterst precies is.

Ten aanzien van onderwerpen die worden geschilderd laat Willems zich leiden door een ondefinieerbaar gevoel. Een optimistische levenshouding laat in ieder geval geen zwaar beladen scènes toe, hooguit antropomorfistische gedaanten die in het midden laten hoe het sfeerbeeld dient te worden geïnterpreteerd.

Kunstation Uden
Prior van Milstraat 14
5402 GH Uden
Openingstijden:
Vrijdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur.

Zie voor meer informatie ook www.kunstationuden.nl.