Op zondag 29 april opent het Kruithuis in Den Bosch haar deuren voor een bijzondere expositie ‘Zichtlijnen’.

Langenboomse kunstenaar Aris Engel toont zijn werk in de bomzaal van het 17e-eeuwse gebouw. “Kijk naar ons werk en zie wat wij hebben gezien”.

Samen met collega-kunstenaars Bart Lebesque, Maarten Luijk, Kerstin Menge, Willem van Wanrooij en Rick Duijs laat hij de bezoekers meekijken in zijn beleving. De expositie in het Kruithuis is te bezoeken van 28 april t/m 27 mei. De officiële opening met muziek is op zondag 29 april van 15.00 tot 17.00 uur. Entree is dan gratis. Het thema van de expositie is ‘Zichtlijnen’.

Een zichtlijn is een denkbeeldige lijn die alleen waargenomen kan worden vanuit het standpunt van degene die hem zag. Vanuit een zichtlijn springen sommige dingen direct in het oog en blijven andere zaken verborgen. Het beeld is uniek voor de beschouwer. “Wij gebruiken onze zichtlijn om een schilderij of beeld te creëren dat precies laat zien of juist verborgen laat wat wij willen.”

Aris Engel (1946) gebruikt al bijna 20 jaar ‘gevonden’ metaal om daar grafiek mee te maken. Langs de kant van de weg is van alles vinden. Wat het meeste opvalt naast gras en bloemen is het afval. Veel hiervan kan op een of andere manier gerecycled worden. Hij laat zich meestal leiden door al of niet vage indrukken en associaties die het materiaal en een eerste afdruk bij hem oproepen. In het Kruithuis zijn er etsen te zien van allerlei muren en vakantieherinneringen aan Shetland.

De bijzondere locatie van de expositie is het 17e-eeuwse kruithuis in de binnenstad van Den Bosch. Het is het laatste nog bestaande kruithuis uit de Tachtigjarige oorlog. Van 1972 tot 1994 was het pand het onderkomen van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Sinds 1989 is het een rijksmonument.