Maandag 21 mei, tweede Pinksterdag, wordt traditiegetrouw de landelijke Dag van het Kasteel georganiseerd. Een prachtig evenement voor jong en oud.

Meer dan honderd kastelen en buitenhuizen openen hun poorten en tuindeuren; zo ook op Kasteel Tongelaar van Brabants Landschap in Mill. Het thema dit jaar is ‘Verhalen’. Een mooi thema waaraan iedere kasteeleigenaar zijn eigen inhoudelijke input aan mag geven.

Terug in de tijd van de Vikingen!

Op Tongelaar kiezen ze voor de periode van 800 tot 1000 na Christus, toen er op de plek van het kasteel een houten motte-burcht stond, ter verdediging tegen de Noormannen. Rondom een centrale vuurplek bij het kasteel zullen de Scaldingi (Scheldevikingen) hun tenten opstellen en een Viking-kamp opslaan. In traditionele kleding laat de Viking-familie zien hoe het dagelijks leven er uitzag en misschien mag je zelf een handje meehelpen, een spelletje spelen of op één van de de grote hoorns blazen. Het Viking-genootschap uit België is het grootste in de Benelux en zet zich in voor studie en onderzoek naar Noordse oudheidkunde, runen en mythologie.

Stoere kinderworkshops

Tijdens de Dag van het Kasteel zijn er nog meer kinder-activiteiten op Kasteel Tongelaar, zoals je eigen zwaard en schild maken, broodjes bakken in het historische bakhuisje en vuur maken met vuursteen en inslag (zoals in de mid-deleeuwen). Bushcrafter Björn Gerrits neemt je mee het veld in voor deze workshop terwijl hij je alles vertelt over dit eeuwenoude ritueel. Er zijn huifkar-tochten, muziek van the Feliciano's en kasteelbrouwerij de Blauwe Knoop is open ter bezichtiging.

Geschiedenis en toneel

Jeugdtoneel-vereniging Miamtoca geeft korte voorstellingen over de geschiedenis van het kasteel en de heemkunde-kring vertelt middels een kleine expositie over de tijd van de Noormannen, toen Tongelaar nog een motte-burcht was. Ook hebben zij voorstudies van een maquette van de houten vesting zoals die ooit op het landgoed gestaan moet heb-ben.
Kortom; het wordt een heerlijke dag!

Openingstijden van het kasteel: 10:00-18:00 uur. Entree gratis.

Voor het volgen van de workshops en voorstellingen wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 Mill.
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren.
Parkeren kan op de grote parkeerplaats voor de slagbomen. Vandaar is het nog 8 minuten lopen naar het kasteel.
www.kasteeltongelaar.nl