In Nederland krijgt 1 op de 3 mensen ooit kanker. Jaarlijks overlijden er ruim 45.000 mensen aan de ziekte. Daarmee is kanker doodsoorzaak nummer 1 in ons land.

Om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte zwemt Olympisch kampioen Maarten van der Weijden op 18, 19 en 20 augustus de ruim 200 kilometer lange route van de Elfstedentocht. Anke Verweijen, weduwe van Dennis Verweijen, zwemt met hem mee.

Millenaar Dennis Verweijen overleed in september vorig jaar aan acute myeloïde leukemie, een ziekte die ook wel bloedkanker wordt genoemd. Ter nagedachtenis aan haar man Dennis zwemt Anke zaterdag 18 augustus ruim 2 kilometer mee met Maarten. Ze doet dat samen met familie en collega’s van het Radboudumc Nijmegen in het team Grijze badmutsen. Elke deelnemer aan de Elfstedenzwemtocht probeert minimaal €1000,- op te halen in zijn omgeving. Een bedrag dat volledig gaat naar onderzoeken die door KWF Kankerbestrijding zijn goedgekeurd.

Maarten en Dennis bouwden tijdens de ziekte van Dennis een speciale band op. De langeafstandszwemmer kreeg op 19-jarige leeftijd zelf leukemie en zet zich sindsdien op verschillende manieren in om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Hij zwom al eens heen en weer over Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk, en onlangs nog brak hij het wereldrecord 24 uur zwemmen door 102.8 kilometer af te leggen. In aanwezigheid van Dennis en Anke kondigde Van der Weijden afgelopen zomer bij RTL Summer Night aan de Elfstedentocht te willen gaan zwemmen. Voor Dennis en zoveel andere mensen die aan kanker overlijden.

Meer info over de Elfstedenzwemtocht is te vinden op www.11stedenzwemtocht.nl. Wil je Anke en haar team steunen? Zoek bij deelnemers naar Grijze badmutsen.