Alle kroegen dicht en alles geconcentreerd op 3 feestlocaties met gratis toegang

Door de jaren heen is de kermis in dorpen en steden veranderd. Vroeger was de kermis ongeveer het enige jaarlijkse feest waar iedereen naar toe leefde.

Anno 2018 zijn er zo goed als wekelijks activiteiten, evenementen en festivals. De kermis heeft dus een andere positie ingenomen dan jaren geleden. Omdat kermis als dorpsfeest wel behouden moet blijven, is er op initiatief van wethouder v.d. Boogaart door vertegenwoordigers van Ontdek Mill met lokale horeca en de gebroeders Regter (kermisexploitant) gekeken welke mogelijkheden er zoal zijn.

3 feestlocaties

Na gesprekken met de lokale Millse horecaondernemers en de gebroeders Regter bleek er volop draagvlak om de kermis in Mill op een andere manier aan te pakken. Basis hierbij is dat alle cafés de eigen deuren gesloten houden en alles geconcentreerd zal worden op 3 feestlocaties in het dorp bij de kermis. Zo komt er een sfeervolle grotere tent te staan in de Kerkstraat, komt er een pop-up-café met o.a. speciaal bier op het marktplein en in Myllesweerd komt een programma voor de jeugd. Er is een gevarieerd muziekprogramma op alle 3 de feestlocaties en alles is gratis toegankelijk.

Uniek concept

De samenwerking waarbij Libre, ’t Heike, Royal, de Winkel, ’t Lagerhuis en ’t Centrum de eigen deuren gesloten houden om samen 3 feestlocaties te exploiteren is uniek. Nu organiseert de lokale horeca in Mill vaker gezamenlijke activiteiten en festivals. Maar dat daarbij de eigen zaak gesloten blijft is (waarschijnlijk) uniek in Nederland. Door deze aanpak concentreert het feest zich op en rond de kermis in het centrum van Mill. Er is dus niet her en der verspreid wat publiek in de horecagelegenheden, maar alle bezoekers zijn net als bij de bekendere evenementen daar waar het feest is. Ook de indeling van de kermis is zodanig dat dit aansluit bij de 3 feestlocaties.

Kermis Mill

Het feest start op vrijdagavond 14 september in de grote feesttent in de Kerkstraat en in Myllesweerd. De kermis zelf is van zaterdag 15 tot en met dinsdag 18 september. Dan zal ook het pop-up-café op het marktplein open zijn. Tijdens deze dagen kan men gratis genieten van optredens door o.a. Staal met Glazen, Dos Paulos, De Heeren Van, DJ Danzzit, Smèrrig en nog veel meer.

Munten

De consumptiemunten “kermis Mill” die vorig jaar in de feesttent in het Landschapspark zijn gekocht zijn dit jaar ook nog geldig bij de 3 feestlocaties. Verder wordt er gewerkt met speciale “evenement” breekmunten. Deze zijn alleen tijdens kermis Mill 2018 geldig en kunnen tot en met dinsdagavond 18 september weer tegen geld worden ingewisseld.