Feest- en showorkest Toeternietoe uit Mill organiseert aanstaande zondag (4 november) onder de naam Rondje Vooraf een dweilorkestenfestival. Dit vlak voordat het carnavalsseizoen 2018 - 2019 officieel van start gaat.

Een mooi moment om te zien of alle orkesten klaar zijn voor feest en alle (feest)nummers er al goed in zitten. Dit alles vanaf 13.00 uur in City Resort aan de Hoogveldseweg 1 in Mill. Toegang is gratis en ook voor de kleinere bezoekers is er het een en ander te beleven.

Sound of Joeks

Sinds 1996 is er jaarlijks het dweilorkestenfestival Sound of Joeks. “We hebben dat elk jaar georganiseerd in het Landschapspark in Mill,” vertelt Sandra van Osch. Zij is een van de actieve muzikanten van Toeternietoe. “Maar het bleek in de zomerperiode best lastig om voldoende orkesten te vinden. Veel orkesten doen het in de zomer wat rustiger aan en richten zich vooral op het carnavalsseizoen. Daarom bedachten we om het concept van de Sound of Joeks te verzetten naar de periode dat iedereen weer actief is.” En dat is vlak voor het carnavalsseizoen begint.

Voor iedereen

Een prima gedachte, want Toeternietoe wist maar liefst 9 orkesten uit de regio enthousiast te krijgen voor dit festival. Sandra: “We noemen het een Rondje vooraf. Alle orkesten spelen 2 keer 20 minuten, er is wat te eten en drinken en naast de orkesten hebben we ook carnavalsverenigingen gevraagd te komen. Zo zien we niet alleen of de muzikanten er klaar voor zijn, maar ook de carnavalsverenigingen kunnen er een soort generale repetitie van maken. Maar ook al is men niet aangesloten bij een orkest of carnavalsclub, iedereen is meer dan welkom.” Deelnemende orkesten komen uit Mill, Wilbertoord, Boerdonk, Sambeek, Beek en Donk, Gassel en Volkel. “Voor de kinderen zal City Resort zorgen voor wat spelmateriaal zodat ook zij zich er prima kunnen vermaken.”

Toeternietoe

In 1995 werd Toeternietoe opgericht. Ad Heijs was dat carnavalsseizoen prins en hij vond het wat rustig qua dweilorkesten in Mill. Toeternietoe is uitgegroeid naar een feest-orkest wat tal van eigen activiteiten organiseerde. Denk aan de vele jaren gehouden druk bezochte fanclubavonden op de vrijdagavond voor carnaval en kermis, het Ballonnenfestijn, Parkfeest, Zeskamp en uiteraard de Sound of Joeks. “Maar door het jaar heen spelen we nog altijd bij de avond-wandel-vierdaagse, bij de uitreiking van shirts aan Vierdaagse deelnemers, we doen wel eens de intocht van de Sint en meer van dat soort incidentele optredens. We krijgen geen subsidie, we bekostigen onze dirigent, kleding en aankoop van muziekstukken uit de contributie en instrumenten koopt iedereen zelf. Om dan af en toe nog wat extra’s te kunnen doen organiseren we dus bijvoorbeeld dit Rondje vooraf. Zo kunnen we via sponsoring en een klein deel van de baromzet nog wat extra inkomsten genereren.”

Rondje vooraf

Het Rondje vooraf start aanstaande zondag 4 november in City Resort aan de Hoogveldseweg 1 in Mill om 13.00 uur en het einde van het programma is om 19.00 uur. De toegang is helemaal gratis.

Meer weten? Like dan de Facebookpagina van Toeternietoe Mill om niets te missen.