Foto: Socrates Images

Tijn Daverveld (29 april 2000) uit Wilbertoord debuteerde in januari dit jaar bij Jong PSV. Al sinds zijn achtste speelt hij bij PSV in Eindhoven.

Als De Neije Krant brachten we onlangs een bezoek aan de Herdgang in Eindhoven, het trainingscomplex van PSV, waar Tijn zo goed als dagelijks te vinden is.

“Eigenlijk kan ik me niet goed herinneren dat ik hier voor de eerste keer kwam om te trainen,” vertelt de rustige centraal verdediger van Jong PSV. “Ik weet nog wel dat we toen twee keer in de week trainden. Na school werd ik door een busje van PSV thuis in Wilbertoord opgehaald en hier naar de Herdgang gebracht. Na het trainen brachten ze me weer naar huis. Bij de wedstrijden in het weekend ging meestal mijn vader of moeder mee.” Op dat moment was Tijn nog niet echt een groot fan van PSV. “Nee, maar eigenlijk was ik dat van geen enkele club. Ik vond voetbal gewoon mooi om te doen en naar te kijken. Ondertussen ben ik uiteraard wel een echte PSV fan geworden.”

Dat Tijn bij PSV terecht kwam, was een gevalletje op het juiste moment op de juiste plaats zijn. “Ik speelde bij de Willy’s in Wilbertoord. Daar was toevallig een scout van PSV en ik viel blijkbaar bij hem op. Eigenlijk weet ik niet voor wie of waarom die scout er was.” Voor Tijn naar PSV vertrok, speelde hij eerst nog een jaartje bij voetbalvereniging Udi’19 in Uden. “Ze vonden de rechtstreekse stap van de Willy’s naar PSV te groot. Daarom lieten ze me eerst naar Udi’19 gaan, daar speelde ik al op een iets hoger niveau. Toen ik acht was kwam ik bij de F’jes bij PSV.”

Sinds januari dit jaar heeft Tijn een basisplaats bij Jong PSV. “In de winter werd ik gevraagd om mee te gaan op trainingskamp met Jong PSV. Sinds die tijd maak ik er deel van uit.” Zijn debuut maakte hij in een wedstrijd tegen Jong Ajax, eindstand 2 – 2. “Er is bij dit team wel een verschil met bijvoorbeeld Onder 19 waar ik vandaan kom. Het spel is hier sneller, trainingen zijn steviger en ook meer trainingen in het krachthonk. Maar ook leer je goed om te gaan met druk en bijvoorbeeld media.”

De voetbalcarrière van Tijn is voor veel jongens en meisjes een droom. Als jonge speler gescout worden en vervolgens alle teams doorlopen bij een topclub. Maar ook is hij al een international, want hij speelde al diverse malen bij Oranje jeugdteams. Tijn tekende in juni 2017 een prof-contract bij PSV wat nog loopt tot half 2020. Ondertussen heeft hij ook zijn opleiding afgerond en heeft hij een diploma MBO3 sport en bewegen op zak.

Bij PSV kan Tijn nog één stap maken. “Klopt, dat is naar het eerste team van PSV. Uiteraard hoop ik dat dat gaat lukken. Ik kan daar nu zelf niet meer aan doen dan maximaal trainen en enorm mijn best doen op het veld, maar ook gezond leven.” Dat is ook het advies wat Tijn des gevraagd geeft aan jeugdige spelers die net als hij profvoetballer willen worden. “Trainen, trainen en trainen. Zelf hou ik bijvoorbeeld niet van uitgaan, ik ben altijd bezig met voetbal.”

Over zijn toekomstplannen hoeft Tijn niet lang na te denken. “Nu eerst naar het eerste van PSV en vervolgens naar FC Bayern München. Dat vind ik een mooie club en daar zou ik wel willen spelen.”