Eef Kerkhof uit Mill (18 juni 2001) speelt in het nieuwe seizoen voor SC Heerenveen. Dat werd vorige week bekend.

Eef voetbalde sinds vorige zomer in het Beloften damesteam van Jong PSV in Eindhoven. “Ik wil me graag gaan ontwikkelen in de eredivisie waar ook mijn leeftijdsgenoten spelen,” vertelt Eef. “PSV-1 heeft een aantal grote spelers in huis en we zijn er open en eerlijk over geweest met de trainer. Bij PSV is de kans voor mij niet zo groot dat ik daar eredivisieminuten ga maken. Daarom ga ik dat proberen bij Heerenveen. Hier in het Zuiden zijn verder geen clubs.”

Eef begon haar voetbalcarrière op vijfjarige leeftijd bij Juliana in Mill. “Daar heb ik bij de mini-pupillen gespeeld tot en met de D1 bij de jongens. Daarna ben ik naar FC Venray gegaan waar ik speelde tot en met de jongens onder 17-1. Nu speel ik dus een jaartje bij Jong PSV.” Bij PSV voetbalde Eef dus voor het eerst in een meidenteam. Daarvoor altijd met jongens. “Met meiden voetballen is wel anders, maar het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Het is bij Jong PSV wel gezellig in de kleedkamer. Toen ik met jongens voetbalde had ik altijd een kleedkamer voor mezelf alleen. Het is nu samen met de meiden wel leuker.”

Vorige week was Eef – de nummer 10 op het veld – voor het eerst in Heerenveen om alles rond te maken. “Het is zonder files bijna 2 uur rijden, dus ik ga daar doordeweeks wonen in een huis met twee of drie andere speelsters uit het team. Op en neer rijden is niet te doen, want ik train van maandag tot en met donderdag en op vrijdagavond hebben we een wedstrijd. Na de wedstrijd kom ik dan weer naar huis.” De week start voor Eef op maandag met een kracht- en veldtraining, op dinsdag een training, op woensdag twee en op donderdag voor de wedstrijd is er ook nog een training.

Door het Coronavirus lagen de trainingen bij PSV ook enkele weken stil. “Dit is mijn vierde week dat ik weer aan het trainen ben. Van jongs af aan ben ik al bezig met de bal. Ik vind teamsport het mooiste om te doen, samen met anderen je doelen bereiken. En het spelletje natuurlijk. Daar ben ik nooit vanaf gekomen.” En dat is maar goed ook, want haar doorzettingsvermogen en enthousiaste spel brengt haar nu in de eredivisie van het damesvoetbal. “Eind juli start het allemaal echt in Heerenveen, maar in juni willen ze al met de selectie gaan trainen. Nu train ik nog bij PSV en we moeten nog even bekijken wanneer ik precies naar Heerenveen ga.”