Door Kees Siroo - Afgelopen zaterdag (10 oktober) is de 24-jarige Kay Ebben uit Wilbertoord in het Drentse Westerbork kampioen geworden in het ONK 500cc.

Kay was de beste motorcrosser na 7 manches in Boekel, Harfsen, Oss en Westerbork. Hij eindigde in het KNMV Motocross ONK 2020 in de zwaarste klasse met een totaal van netto 216 punten, werd zo kampioen en hield tweede man Lars Griekspoor op 10 punten. De beste prestatie leverde Kay uitgerekend in de laatste manche van het kampioenschap op de natte en modderige baan in Westerbork. Het was zelfs zo nat dat er maar één manche werd verreden. Het was voor de Hannamax KTM rijder de tweede titel op rij, vorig jaar werd hij al kampioen in de 250cc.

Vanwege de Covid-19 pandemie was het een vreemd en kort seizoen dat pas begon op 29 augustus in Boekel, volgens de regels zonder publiek. Jeffrey Herlings won daar beide manches en een week later was Mischa Boy de Waal in beide manches in Harfsen de beste. In Oss was WK rijder Calvin Vlaanderen de beste maar door regelmatig scoren en een beetje geholpen door blessureleed van De Waal, was het toch de debutant in deze klasse Kay Ebben die kampioen werd.

Overstap

Kay besloot vorig jaar al voor hij kampioen was over te stappen naar de zwaarste klasse. “Aangezien ik groot van postuur en daardoor ook behoorlijk zwaar ben, kom ik beter tot mijn recht op een zwaardere machine”, zegt Kay. “De overstap van een 250cc tweetakt naar een 450cc viertakt was in het begin behoorlijk wennen. Vooral omdat de zwaardere motor heel anders reageert dan de lichtere 2-takt motor heeft het lang geduurd voordat ik hier aan gewend was. Ik heb echter geen moment spijt gehad van de keuze die ik gemaakt heb, dit vreemde jaar is mij goed bevallen. Mijn plannen voor volgend jaar zijn om weer voor hetzelfde team in dezelfde klasse te gaan rijden dan dit jaar. Hopelijk laat de Corona het allemaal toe en kan ook de Dutch Masters verreden gaan worden. Daar kijk is erg naar uit omdat er dan gemeten kan worden met de alle grote mannen waarvan een enkeling nu slechts incidenteel meereed. Ik wil hierbij graag op de eerste plaats mijn ouders bedanken, die zijn het allerbelangrijkste! Verder veel dank een het Galvin MX Team, mijn helpers en alle sponsoren die mij ondersteunen. Dankzij hun support heb ik er het maximale uit kunnen halen door alles zo goed als nodig is voor elkaar te hebben, allemaal hartelijk dank!”