Foto: KNVB

In De Neije Krant kijken we in samenwerking met het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje regelmatig over onze gemeentegrenzen. Dat om kennis te maken met inwoners in het Land van Cuijk met mooie of bijzondere beroepen. Pol van Boekel uit Vierlingsbeek is scheidsrechter bij de KNVB en actief in het betaald voetbal. Nationaal, maar ook internationaal is hij op de velden te vinden.

Gezien de vele negatieve reacties die scheidsrechters vaak krijgen vraag je jezelf af: waarom word je scheidsrechter in het betaald voetbal? “Je kiest er niet voor om scheidsrechter in het betaald voetbal te worden; je kiest ervoor om scheidsrechter te worden. En dat is mij enorm goed bevallen,” vertelt de 45-jarige Pol van Boekel. “Je moet ook een beetje geluk hebben. Als je eerste wedstrijd meteen trammelant oplevert, dan denk je natuurlijk ook: waar ben ik aan begonnen? Maar ik vond het zo leuk dat ik ermee door ben gegaan en dat heeft geleid tot het betaald voetbal. Als je hieraan begint, moet je betaald voetbal niet als doel hebben. Je moet er schik in hebben en dat heb ik. Leidinggevende op een bedrijf is ook niet altijd leuk en ook ambulancemedewerker is dat tegenwoordig niet altijd. Natuurlijk loop je als scheidsrechter tegen weerstand aan, maar daar leer je ook mee omgaan.”

Pol speelde betaald voetbal bij VVV toen hij aan de cursus begon om scheidsrechter te worden. “Die oorsprong lag bij mijn vader. Hij was scheidsrechter en zelfs assistent-scheidsrechter in het internationaal betaald voetbal. Hierdoor was scheidsrechter zijn voor mij iets heel normaals en ben ik het zelf gaan doen in de hoop dat ik het leuk vond.” Pol geeft aan dat je er gewoon aan moet beginnen en hoopt dat meer mensen dat gaan doen, want de KNVB kan altijd nieuwe scheidsrechters gebruiken.

Als scheidsrechter heb je zelf weinig zeggenschap over wedstrijden die je wilt fluiten. “Ik mag VVV niet fluiten omdat ik daar gevoetbald heb en ook mogen we geen wedstrijden fluiten van clubs uit eigen stad. Nu is dat voor mij geen probleem, maar stel dat je in Rotterdam woont, dan kun je Feyenoord, Sparta en Excelsior niet fluiten. Op maandag komt het programma om twaalf uur naar buiten, dan is het even zoeken naar je naam en hopen dat je een wedstrijd hebt.” Verder is het ook vooral zorgen dat je fit en gezond blijft. “Normaal gesproken trainen we eens in de maand gezamenlijk. Verder hebben we een inspanningsfysioloog die ons trainingsprogramma’s stuurt en je moet dus wel zorgen dat je fit blijft. Want gemiddeld loop je per wedstrijd toch wel elf of twaalf kilometer en dan moet je fit zijn om het spel te kunnen volgen.” Zolang je als scheidsrechter fit bent kun je blijven fluiten, er is geen leeftijd waarop je bij de KNVB moet stoppen.

Beluister het hele interview met Pol van Boekel in de podcast van Het 12uurtje via o.a. Spotify of Apple. Maar ook zijn interviews terug te luisteren via www.het12uurtje.nl.