Foto: MHV’81

De 16-jarige Eef Toonen uit Mill verruilt deze zomer de Millse handbalvereniging MHV’81 voor eredivisieclub V&L in Geleen.

Toen het telefoontje kwam met de vraag om naar Geleen te komen moest ze er toch wel even over nadenken. “Ik speel enorm graag bij MHV’81 en had natuurlijk nooit gedacht dat dit mijn laatste seizoen hier zou zijn. V&L belde een week of vier geleden en ze vroegen of ik het leuk vond een keer daar mee te trainen. Ik ben er een weekje geweest en dat beviel me echt enorm goed.” Eef merkte meteen het verschil tussen MHV en het eredivisieniveau van V&L. “Het tempo ligt wat hoger en de trainingen waren wel wat pittiger dan nu bij MHV’81.”

Eef Toonen begon toen ze klein was in eerste instantie met hockey. “Het hockeyen vond ik wel erg leuk, maar met de stick bezig zijn niet. Via via ben ik bij het handbal terecht gekomen. Die sport vond ik meteen heel leuk om te doen. Handbal is echt een teamsport, je moet dus goed met je teamleden om kunnen gaan. Het is een snelle maar ook fysieke sport en je moet met de bal om kunnen gaan.” Het team waarin Eef bij MHV speelt is een hechte club. Men moest dan ook wel even slikken toen zij haar vertrek aankondigde. “Ze vonden het jammer, maar ze staan achter mijn beslissing en vonden het ook super leuk.”

Door de overstap naar deze eredivisionist gaat Eef ook in Geleen wonen. “Ik ga er wonen in een topsportcentrum, een soort Papendal in het klein. Daar train ik dan een keer of acht per week en in het weekend kom ik dan als het kan naar huis.” Landelijk gezien speelt V&L een belangrijke rol in het handbal. “Dit jaar gaan ze spelen met een jong team, het is dus even afwachten hoe het zal gaan. Ik ben wel de jongste en of ik al direct een basisplaats krijg, weet ik niet. Ik ga daar nu lekker spelen en trainen en dan even afwachten hoe het gaat.”

MHV’81 leverde al vaker talenten af bij eredivisieclubs en heeft dan ook naam opgebouwd in deze tak van sport. Eef kan iedereen adviseren om te gaan handballen: “Het is een super leuke sport, je bent met een team bezig en het is kei gezellig. Hou je van een beetje snelle en fysieke sport, dan raad ik je handbal zeker aan.” Zie voor meer informatie www.mhv81.nl.