Het EK 2020 is in allerlei opzichten uniek te noemen in vergelijking met eerdere kampioenschappen van landenvoetbal in Europa. Zo is het al uniek dat het EK 2020 niet in 2020 is gespeeld, maar pas een jaar later in 2021 wordt gespeeld. Dat is uiteraard te wijten aan de coronacrisis die voor allerlei sporten roet in het eten heeft gegooid. Het is ook uniek dat er voor dit EK maar liefst elf speelsteden zijn aangewezen. Er zijn echter ook overeenkomsten, want de spanning om naar voetbalwedstrijden van het EK te kijken is altijd aanwezig. Wel een verschil is dat er minder publiek naar het stadion mag. Dat is toch ook weer een unicum te noemen en jammer voor iedereen die zich bij het EK betrokken voelt.

Elf speelsteden

Het is in 2021 de eerste keer dat het EK voetbal zich in elf speelsteden afspeelt. Doorgaans vindt het EK plaats in een enkel land of in twee landen, maar nog nooit eerder waren er zoveel landen bij betrokken. Dat is dus echt uniek te noemen. Elke speelstad bevindt zich in een ander land. Zo speelt het Nederlands elftal onder meer in eigen land in Amsterdam. Er zijn bovendien een aantal grote stadions waar meer dan alleen groepswedstrijden gespeeld worden. De finale wordt in het grootste stadion gespeeld in speelstad Londen in het Wembley stadion. Voorafgaand aan de finale wordt de halve finale eveneens in Londen gespeeld.

Minder publiek in stadions

Het EK 2020 dat in 2021 plaatsvindt, is om meerdere redenen uniek te noemen. Zo is er minder publiek bij de wedstrijden aanwezig. In de Johan Cruijff ArenA mogen er bijvoorbeeld tijdens de eerste wedstrijd van Oranje zestienduizend bezoekers naar binnen. Dat is maar een beperkt deel van de totale capaciteit van het stadion. Dat er minder publiek naar binnen mag, komt door de geldende coronamaatregelen. De meeste fans van het Nederlands elftal volgen de wedstrijd dan vol verwachting en spanning thuis op televisie. Nederland kleurt in dat opzicht ook minder oranje dan bij andere kampioenschappen. Zo worden er in elk geval in het begin van het EK geen grote schermen bij cafés en uitgaansgelegenheden geplaatst.

Uitval van spelers

Er zijn natuurlijk meerdere EK’s geweest, waarin spelers vooraf uitvielen door bijvoorbeeld blessures. Het EK 2020 onderscheidt zich daarin echter ook als gevolg van corona. Er zijn al meerdere spelers positief op corona getest. Bijvoorbeeld Cillessen die door de bondscoach om die reden niet mee mag naar het EK. Ook Busquets is kort voorafgaand aan het EK positief getest en heeft het trainingskamp van Spanje vooraleerst verlaten. Zo heeft corona in allerlei opzichten invloed gehad op het EK 2020. Het unicum van elf speelsteden was echter al van toepassing voordat de coronacrisis toesloeg. Het is nog wel zo dat er een tweetal steden is afgevallen die eerst geselecteerd waren, namelijk Bilbao in Spanje en Dublin in Ierland. Overigens was Brussel eerst ook een van de speelsteden, maar deze stad is afgevallen om een andere reden. Er waren namelijk problemen met de bouw van Eurostadion.